Loe, mis tekitab kehas pohmelli sümptomeid (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Pohmelli ajal üritab keha teha kõik võimaliku, et veres ringlevast alkoholist vabaneda.
Pohmelli ajal üritab keha teha kõik võimaliku, et veres ringlevast alkoholist vabaneda. Foto: Shutterstock

Iiveldus higistamine ja kohutav enesetunne peale tormakat pidu on kõik keha katsed ennast alkohoolsete jookide ületarbimise eest kaitsta.

Maks lagundab alkoholi, et neerud saaksid selle otsemaid välja filtreerida. Selle protsessi käigus tekkivad ainevahetuslikud ja põletikulised reaktsioonid tekitavadki pohmelli sümptomeid, vahendab The Conversation

Pohmell on garanteeritud kui jood liiga palju. Kogus sõltub nii inimese tolerantsist, kui geneetikast ning sellest, kas etanooli fermenteerimise protsessiga moodustus ka mingeid teisi koostisosasid. Joomingu käigus tõuseb vere alkoholisisaldus pidevalt. Keha töötab kõvasti, et alkoholi lagundada, moodustades sellega kahjulikke hapniku vabu radikaale ja atsetaldehüüdi. Mida kauem etanool ja atsetaldehüüd kehas püsib, seda rohkem teeb see kahju rakumembraanidele, valkudele ja DNAle. Seetõttu töötavad keha ensüümid täiskiirusel, et töödelda atsetaldehüüd vähem mürgiseks koostisosaks atsetaadiks.

Aja jooksul langeb tänu sellele loomulikule protsessile etanooli tase. Olenevalt sellest, kui palju alkoholi tarbiti, kogetakse tõenäoliselt pohmelli kuni veres sisalduva alkoholi tase on jõudnud nullini. Keha taastub veres ringelnud alkoholist, püüdes enda samal ajal alkoholi mõjude eest kaitsta.

Teadlastel on vähe infot pohmelli peamiste põhjuste kohta. Nad teavad aga, et keha reageerib alkoholile ka hormoonide taseme muutmisega vähendamaks vedelikupuudust ja stressi rakkudele. Alkoholi tarbimine mõjutab ka mitmeid neurotransmitterite süsteeme ajus, seal hulgas glutamaati, dopamiini ja serotoniini. Lisaks tõuseb põletikutase keha kudedes ja kasulikud soolestikubakterid saavad kahjustada. Kõik need reaktsioonid ja kaitsvad mehhanismid kehas tekitavad pohmelli tunde, mis võib kesta kuni 48 tundi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles