Millele viitab lümfisõlmede suurenemine?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Infektsiooni tõttu suurenenud lümfisõlmed on valulikud ning pehmed.
Infektsiooni tõttu suurenenud lümfisõlmed on valulikud ning pehmed. Foto: Shutterstock

Lümfisõlmed suurenevad sageli vastuseks infektsioonile ning tekitavad sellega ebamugavust ja valu. Millal on aga põhjust muretsemiseks? 

Lümfisõlmede suurenemiseks loetakse lümfisõlme suurust üle ühe sentimeetri, vahendab portaal Inimene. Suureneda võib ainult üks lümfisõlm või ka lümfisõlmede grupid. Lastel vanuses 6–8 aastat võivad lümfisõlmed olla ka normaalselt suuremad.

Lümfisõlmed suurenevad juhul, kui sinna on sattunud mingi võõraine (bakter, viirus, kasvajarakk vms). Lümfisõlmes tekib põletik, kusjuures tavaliselt suurenevad sõlmed just selles piirkonnas, kus esineb haigus (näiteks angiini korral kaelal ja lõua all). Vastusena infektsioonile suurenenud lümfisõlmed on valulikud ning pehmed.

Mis on lümfisõlmede ülesanne?  

Lümfisüsteem on soonte, sõlmede ning organite kogum, mis kuulub inimese immuunsüsteemi juurde ning osaleb peamiselt võitluses põletikuga. Lisaks töötab lümfisüsteem mitme aine transportijana. Sagedasemad lümfisõlmede suurenemise põhjused on ägedad infektsioonid ja mononukleoos. 

Ägedad infektsioonid põhjustavad mööduvat näärmete suurenemist.

  • Valus kurk ja neelupõletik võivad põhjustada kaelal paiknevate lümfisõlmede suurenemist.
  • Sõrmel või käel asuv põletikukolle põhjustab lähimate kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemist.
  • Jalal või suguelundites asuv põletikukolle põhjustab kubeme lümfisõlmede suurenemist.

Mononukleoos põhjustab kogu keha lümfisõlmede suurenemist.

  • Haiguse peamised sümptomid on kurguvalu, kõrge palavik ja kurgu lümfisõlmede suurenemine, sageli eelnevad ka kogu keha hõlmavad haiguse sümptomid.

Tihked, aluskoega kokkukasvanud, valutud ning sageli üle kogu keha paiknevad suurenenud lümfisõlmed on sageli seotud kasvaja ning selle metastaasidega (kasvajarakud on levinud organismis juba algkoldest eemale ehk metastaseerunud).

Arsti poole pöörduge juhul, kui

  • märkate ühte valutut suurenenud lümfisõlme, mis püsib paar päeva;
  • märkate valulikke suurenenud lümfisõlmi ning kaasnevad teised sümptomid (palavik, jäsemeturse, punetus, kõhuvalu, köha ja röga eritus jne).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles