Viis üllatavat põhjust, miks eelistada kaerapiima

PM Tervis
Copy
Kaerapiim on hea alternatiiv lehmapiimale.
Kaerapiim on hea alternatiiv lehmapiimale. Foto: Shutterstock

Kaerapiim on tervislik alternatiiv neile, kes soovivad vähendada piimatoodete kogust oma toidulaual või neile, kes ei saa allergia tõttu lehmapiima tarbida. Kaerapiimas leidub eluks vajalikke mineraale ja vitamiine ning taimsetest piimadest on see kõige keskkonnasõbralikum.

  1. Kaerapiimas leidub rohkelt kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Üks klaas Eesti poodides müügil olevat Oatly kaerapiima sisaldab 120 kalorit, kolm grammi valku, viis grammi rasva ja 16 grammi süsivesikuid. Ühest klaasist saab kätte 50 protsenti päevasest B12-vitamiini kogusest, 27 protsenti kaltsiumi kogusest ja 18 protsenti päevasest A-vitamiini ja D-vitamiini kogusest. Lisaks leidub kaerapiimas rauda, kaltsiumit ja kaaliumit.
  2. Kaerapiim ei sisalda laktoosi ega soja, mis tähendab, et see on hea alternatiiv toiduallergiate korral, ning kuna see ei sisalda loomseid baktereid, ei ole sellele vaja lisada samal määral säilitusaineid.
  3. Kaerapiim aitab vähendada kolesterooli sisaldust veres, sest selles leidub rohkelt beetaglükaani ehk kiudainet, mis toetab südame ja veresoonkonna tööd. Beetaglükaan seob seedimises halva kolesterooli ning vähendab selle omandumist. Teadusuuringust on selgunud, et inimestel, kes jõid viie nädala vältel iga päev kolm klaasi kaerapiima, oli halva kolesterooli sisaldus veres viis protsenti väiksem. Teisest uuringust selgus, et kolm grammi beetaglükaani vähendab kolesterooli taset kuni seitse protsenti.
  4. Kaerapiimale on lisatud kaltsiumit, D-vitamiini ja B-vitamiine, mis aitavad hoida luude tervist ning ennetada luude hõrenemist. Kaltsiumi ja D-vitamiini leidub ka teistes taimsetes piimades, nagu mandlipiimas, kookospiimas ja sojapiimas.
  5. Kaerapiim kaitseb organismi mitme vähitüübi ja diabeedi eest, sest selles ei leidu lehmapiimas sisalduvaid hormoone. Mitmest uuringust on selgunud, et lehmapiimas sisalduvad hormoonid mõjutavad inimeste hormonaaltasakaalu ning võivad suurendada rinnavähi ja eesnäärmevähi riski.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles