Kolme lapse ema kaotas menstruaalanuma tõttu mõlemad jalad

PM Tervis
Copy
Naisel amputeeriti menstruaalanuma tõttu mõlemad jalad.
Naisel amputeeriti menstruaalanuma tõttu mõlemad jalad. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/Scanpix

36-aastane prantslanna Sandrine Graneau sattus pärast menstruaalanuma kasutamist toksilise šoki sündroomiga haiglasse. Menstruaalanuma tõttu tekkinud infektsioon oli levinud neerudesse, kopsudesse ja maksa ning arstid olid sunnitud amputeeruma naise mõlemad jalad.

Graneau sõnul polnud menstruaalanuma pakendil selgelt märgitud, kui kaua järjest võib anumat kasutada ning naine unustas selle mitmeks tunniks sisse. Graneaul tekkis tugev kõhuvalu ja järsk vererõhu langus ning ta toimetati haiglasse. Toksilist šokki põhjustavad bakterid kahjustavad tõsiselt neere, maksa ja teisi organeid ning seda on raske diagnoosida, sest selle sümptomeid on kerge gripiga segamini ajada.

Esialgu tekib äkiline väga kõrge palavik, millele järgnevad sellised gripi sümptomid nagu peavalu, lihasvalud, kurguvalu ja köha. Pearinglus, kõhulahtisus ja iiveldus on samuti toksilise šoki sümptomid. Infektsiooni ravitakse antibiootikumidega ning vedelike manustamisega. Raskematel juhtudel tuleb eemaldada kahjustatud koed ja piirkonnad.

Tampoonide pikaajaline kasutamine suurendab toksilise šoki riski ja sellepärast ei soovita arstid neid kasutada kauem kui neli kuni kaheksa tundi järjest. Kindlasti ei tohiks tampooni ööseks sisse unustada. Menstruaalanumat tohib, kuid mitte kauemaks kui 12 tundi. Toksilise šoki sündroom on haruldane, kuid eluohtlik ja seepärast tuleks menstruaalanumat enne iga kasutamist korralikult puhastada ning järgida arstide soovitusi.

Graneau jalad ja käed olid infektsioonist tõsiselt kahjustunud ning kirurgid olid sunnitud naise elu päästmiseks amputeerima mõlemad jalad ja enamik sõrmi. Üheksa kuud pärast operatsiooni õpib naine taastusravis taas kõndima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles