56 surnut: Hiina ekspert avaldab, millised on uude viirusse nakatumisel sümptomid

PM Tervis
Copy
Hiinas inimesi murdva uue viirushaiguse puhul on alguses raske eristada seda tavalisest külmetusest.
Hiinas inimesi murdva uue viirushaiguse puhul on alguses raske eristada seda tavalisest külmetusest. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Uus koroonaviirus on tapnud Hiinas 56 inimest, vahendab Reuters. Haigus algab nagu tavaline külmetus, tõdeb Li Lanjuan, Hiina riikliku nakkushaiguste diagnoosimise ja ravi instituudi direktor.

«Esialgsed sümptomid on väga sarnased. Pärast palaviku teket tunnevad nakatunud väsimust, ja neil on isegi seedeprobleemid,» räägib Lanjuan Hiina riiklikus telekanalis CCTV. Samuti tekib kuiv köha ja muud tüüpilised ülemiste hingamisteede nakkuslike viirushaiguste sümptomid. Tavalist külmetushaigust põhjustavad nimelt samuti viirused. Koroonaviirus on aga visa ja tekitab edasi paljunedes paljudel juhtudel mõlemapoolset kopsupõletikku.

Hiina arstid on saanud haiguse kulgu praeguseks piisavalt kaua jälgida ja selle muster on selge. Uue koroonaviiruse peiteperiood on 10-14 päeva, nii et pärast nakatumist näib inimene veel mõni aeg terve, aga võib nakkust edasi anda ka enne ise tõbiseks jäämist. Samasse viirusperekonda kuuluv SARS käitus sarnaselt – ka selle peiteaeg oli 14 päeva, tõdeb Lanjuan.

Millise viirusega on tegu, saab sümptomite tekkides tuvastada laboratoorse testiga, mille tarvis võetakse proov suu limaskestalt, selgitab nakkushaiguste ekspert.

Praegu on Hiinas rohkem patsiente kergete või mõõdukate sümptomitega, aga nende seisund progeresseerub, märgib Lanjuan, ja meditsiinipersonal peab ponnistama, et haiguse raskusaste ei süveneks. Sestap tuleb nakkushaiguste eksperdi sõnul panustada ka õigeaegsesse inimeste haiglaravile jõudmisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles