Eakate mäluprobleemide taga võivad olla sümptomiteta insuldid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste viimane uurimus seostab vanemate inimeste mälukaotusega nn vaikseid insulte ehk väikeseid surnud rakkudega piirkondi ajus, mida esineb veerandil eakatest.


Insult on verevarustushäirest tingitud ajukoe kahjustus, mis võib põhjustada raskeid tagajärgi – mõne kehaosa halvatus, kõne kahjustus, nägemis- või kuulmiskahjustus. Kuid inimestel võib esineda ka salakavalaid «vaikseid» insulte. Väikesed kogumid surnud rakke ajus ei tekita klassikalisi insuldi tunnuseid – ebaselge kõne, peapööritus, ühe kehapoole tuimus, vahendas teadus.err.ee.

Uurimuse autori Adam M. Brickmani sõnul vaatlesid nad New Yorgi Columbia ülikooli meditsiinikeskuses läbi viidud uuringus eakate mälukaotuse seost «vaiksete» insultide ja hipokampuse kokkutõmbumisega.

Selgus, et uurimisgruppi kuulunud eakatest kannatasid sümptomiteta insuldi all 174 inimest ning analüüsil ilmes, et vabatahtlikud, kelle ajus leidus väikseid surnud piirkondi, said mälutestis vähem punkte kui terved katsealused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles