Teadlased avastasid, et Californiast pärit vein on radioaktiivne (5)

PM Tervis
Copy
Vein
Vein Foto: Shutterstock

Bordeaux-Gradignanis asuva tuumauuringute keskuse meeskond teatas, et Californias Napa oru mitmest viinamarjasordist toodetud veinidest leiti radioaktiivsuse jälgi.

Prantsuse teadlased on leidnud nõrga tseesium 137 – radioaktiivse isotoobi – jälgi, mis väikestes annustes tarbimisel kujutab inimestele vähe ohtu, kuid juhib taas avalikkuse tähelepanu kurikuulsale 2011. aastal toimunud Fukushima tuumaelektrijaama plahvatusele, vahendab Gent Side.

Katastroof tõi kaasa tohutu maa-ala saastumise – tehase ümbrus on 20 kilomeetri raadiuses muudetud liikumiskeeluga tsooniks. Radioaktiivne saaste lendus aga atmosfääri ja üle isegi Jaapani piiride, kandudes tuulega ka mujale maailma.

Juhuslikult märganud supermarketis mitut pudelit Californian Cabernet Sauvignoni, tuli Bordeaux-Gradignani tuumauuringute keskuse arstil Michael Pravikoffil mõte uurida veini radioaktiivsust, et hinnata Fukushima katastroofi tagajärgede ulatust.

Teadlased hakaksid analüüsima ajavahemikul 2009–2012 toodetud veine. Gamma-kiirspektromeetriaga tuvastati radioaktiivse kiirguse olemusolu.

Nõrkade isotoopjälgede maksimeerimiseks kuumutasid teadlased veini mitme tunni jooksul temperatuurini 500 kraadi. Tulemus: vedelik muutus lõpuks tuhamassiks, mis kaalus vaid paar grammi. Aine analüüs näitas saastumist, mis oli seotud radioaktiivsete osakeste eraldumisega pärast plahvatust Fukushima elektrijaamas.

Võrreldes keskkonnas looduslikult esinevate tasemetega leiti, et Jaapani katastroofi järgselt toodetud Californias valmistatud veinide tseesium 137 kontsentratsioon on tegelikult kuni kaks korda kõrgem kui peetakse normaalseks. Esmapilgul tundub see üsna murettekitav, kuid tegelikkuses ei kujuta see endast reaalset ohtu, rõhutab Michael Pravikoff. Terviseprobleeme ei tohiks nii madala taseme puhul tekkida ka Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles