Eluohtliku levinud allergia vastu kiideti heaks esimene ravim (1)

PM Tervis
Copy
Maapähkel.
Maapähkel. Foto: Margus Ansu

USA toidu- ja ravimiamet kiitis reedel heaks esimese ravimi laste maapähkliallergia raviks.

Ravim Palforzia on mõeldud 4–17-aastastele lastele ja selle eesmärk on vähendada allergilist reaktsiooni maapähklitele, vahendab CNN.

Lapsed peaksid ohutuse tagamiseks endiselt üritama vältida kokkupuudet maapähklitega, ütleb ravimiameti uuringute keskuse direktor dr Peter Marks. Maapähklite vältimine ja ravimi kasutamine peaksid viima ohtliku allergilise reaktsiooni riski võimalikult madalale.

Ameerika allergia, astma ja immunoloogia kolledži andmetel on maapähklite suhtes allergilised enam kui 2,5 protsenti kõigist Ameerika lastest. Allergikute jaoks võib kokkupuude maapähklitega põhjustada selliseid sümptomeid nagu krambid, seedehäired, nõgestõbi, kõri turse, minestamine või pearinglus. Maapähkliallergia võib mõnel juhul lõppeda ka surmaga.

Uus ravi toimib põhimõttel, et laseb organismil kokku puutuda maapähkli valgu miniannustega, kuni keha saavutab tolerantsi.

Pärast kuid kestnud ravi olid kaks kolmandikku lastest võimelised sööma kaks maapähklit, nii et neil ei tekkinud selle tõttu allergilist reaktsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles