Üldnarkoos suurendab sünnitusjärgse depressiooni riski

PM Tervis
Copy
Üldnarkoos võib mõjuda halvasti vaimsele tervisele.
Üldnarkoos võib mõjuda halvasti vaimsele tervisele. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid seose üldnarkoosi ja sünnitusjärgse depressiooni vahel – keisrilõike ajal üldnarkoosi saanud naistel on 54 protsenti suurem rasedusjärgse depressiooni risk.

Columbia Ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et üldnarkoosiga tehtud keisrilõiked suurendavad depressiooni, enesetapumõtete ja enesevigastamise riski. Teadlased leidsid, et kohalik tuimestus riski ei suurendanud.

Uuringus kasutati New Yorgi osariigi haiglate terviseandmeid ajavahemikus 2006–2013. Kaheksa protsenti New Yorgi haiglates toimunud 428 204 keisrilõikest tehti üldnarkoosiga ning kolmel protsendil üldnarkoosi saanud naistest diagnoositi haiglaravi vajav depressioon.

Ameerika Ühendriikides kogeb sünnitusjärgset depressiooni üks seitsmest naisest ehk 550 000 juhtumit aastas. Maailmas kogeb sünnitusjärgset depressiooni iga viies naine. Sünnitusjärgse depressiooni protsent on viimase 15 aasta jooksul mitmekordselt suurenenud.

Teadlaste hinnangul suurendab üldnarkoos sünnitusjärgse depressiooni riski, sest üldnarkoosi saanud naised ei saa vahetult pärast sündi beebiga füüsilist kontakti ning sünni ning ema ja lapse kontakti vahel on pikem vahe. Samuti võib üldnarkoosi kogemus olla traumeeriv ning ebameeldiv ja mõjutada seda, kuidas naine sünnitusse suhtub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles