Teadlased tuvastasid, kuidas vähk annab märku juba aastaid enne diagnoosi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Vähiuuringud muutuvad aina täpsemaks.
Vähiuuringud muutuvad aina täpsemaks. Foto: Shutterstock

Varased märgid vähist võivad ilmneda aastaid või isegi aastakümneid enne diagnoosi, selgus geneetiliste mutatsioonide uuringust.

Uuringus võeti proove rohkem kui 2500 kasvajast ja 38 tüüpi vähist, millega leiti ootamatult pikk ajaaken, mille jooksul saavad patsiendid kasvaja varakult avastada ja ravida, vahendab The Guardian

Üks uuringu autoritest Francis Crick sõnas, et mõned geneetilised muutused paistsid ilmnevat juba normaalses koes ning aastaid enne märke vähist. Nende mustrite märkamine võimaldab nüüd teadlastel luua uusi teste, mis leiavad vähi palju varem. Teadlaste sõnul ei tähenda, et avastus muudaks praegust vähiennetust, kuid toob välja, et riske on võimalik näha ka palju varem.

Uuringus nähti, et umbes pool varastest mutatsioonidest esinesid vaid üheksas geenis, mis tähendas, et on üsna vähe ühiseid geene, mis võivad panna raku arenema vähi suunas. On võimalik, et tulevikus saab selliseid mutatsioone leida nö vedela biopsiaga ehk geneetilise testiga, mis tuvastab mutatsioonid veres olevast DNAst.

Uuringus analüüsisid teadlased 2700 vähi genoomiproovi ja kaardistasid mutatsioonid 38 erineva kasvaja puhul. Kuigi inimrakud läbivad miljardeid mutatsioone, siis vaid väike osa neist ehk juhtmutatsioonid lasevad tekkida vähil. Teadlased vaatasid kui mitu üks mutatsioon või juhtmutatsioon kromosoomide vahel kopeeriti ja korrati. Samuti suutsid teadlased rekonstrueerida korra, mille järgi vähirakkude genoomis hakkasid kuhjuma vead. Leiti, et need mutatsioonid esinesid eriti varakult just munasarja vähi ja kahte tüüpi ajukasvaja, gliobalstoomi ja medulloblastoomi puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles