Teadlased selgitasid välja, miks tekitavad kõrvaklapid osal inimestel iiveldust

PM Tervis
Copy
Mürasummutavad kõrvaklapid võivad põhjustada halba enesetunnet.
Mürasummutavad kõrvaklapid võivad põhjustada halba enesetunnet. Foto: Shutterstock

Mürasummutavad kõrvaklapid on muutunud järjest populaarsemaks, kuid paljud inimesed kogevad neid kasutades pearinglust, iiveldust ja kõrvavalu.

Kasutajate sõnul põhjustavad pearinglust ja nõrkust lisaks muudele toodetele ka Apple AirPods Pro kõrvaklapid. Teadlased ei ole seni kindlaks teinud, miks mürasummutavad kõrvaklapid inimestel iiveldust tekitavad, kuid teooriaid on mitu.

Mürasummutavad kõrvaklapid summutavad müra kahel viisil: aktiivselt või passiivselt. Passiivselt müra summutavad klapid teevad seda tänu klappide materjalile, mis ei lase müra läbi. Neid klappe kantakse kõrvade peal ning need lihtsalt blokeerivad heli. Aktiivselt müra summutavad klapid nagu Apple AirPodi klapid blokeerivad kõik madala sagedusega helid, nagu lennukimootori või metroorongi mootori müra, tänu klappidesse paigaldatud mikrofonile, mis analüüsib müra sagedusi. Tuvastatud sageduse põhjal toodavad klapid vastupidise sagedusega heli ning tekkinud tasakaalu tõttu ei kuule inimene mootorimüra.

Aktiivne müra summutamine tekitab paljudel inimestel iiveldust ja ebamugavustunnet, sest sel moel müra blokeerimine mõjutab sisekõrva, mis aitab reguleerida tasakaalu. Marylandi Ülikooli teadlaste sõnul tekib iiveldus suurema tõenäosusega neil inimestel, kellel tekib iiveldus ka näiteks autosõidul või lõbustusparkides.

Kuulmise üks oluline funktsioon on ohu õigeaegne märkamine – näiteks on tänaval vaja tajuda müra järgi, kui kaugel on auto või kas see sõidab inimese suunas või inimesest eemale. Kui inimese kuulmine liikluses ära blokeerida, on ühtlasi blokeeritud inimese taju ja see võib põhjustada kehva enesetunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles