Sojast valmistatud toidud toovad tervisele selle kasu

Soja söömine võib surma edasi lükata.

FOTO: Shutterstock

Jaapanis tehtud ulatusliku uuringu tulemusel on selgunud, et hapendatud soja vähendab varase surma riski.

Soja on olnud Aasia riikides populaarne toiduaine pikka aega ning nüüdseks on seda ka ülejäänud maailmas järjest rohkem tarbima hakatud. Teadlased on seetõttu hakanud lähemalt uurima soja mõju ja võimalikke kasutegureid inimtervisele.

Hiljutistest uuringutest on selgunud, et hapendatud soja aitab hoida vererõhu normi piires ning võib seetõttu ennetada südamehaigusi. Uue uuringu käigus üritati välja selgitada, kas hapendatud sojatooted võivad pikendada inimeste eluiga.

Uuringu käigus jälgiti 42 750 mehe ja 50 165 naise terviseandmeid. Uuringus osalesid inimesed vanusevahemikus 45–74 ning igal osalejal tuli täita küsimustik elustiili, tervise ja toitumise kohta. Osalejate tervisenäitajaid jälgiti pea 15 aasta vältel ning erilist tähelepanu pöörati sellele, kas inimesed tarbisid regulaarselt hapendatud soja.

Selgus, et kõige rohkem hapendatud soja tarbinud inimestel oli kümme protsenti väiksem varase surma risk kui neil, kes soja eriti ei tarbinud. Samuti sai kinnitust varasem teadmine, et hapendatud soja aitab ennetada südamehaigusi.