Loe, miks hakkab tüdrukutel puberteet järjest varem

PM Tervis
Copy
Puberteet algab järjest varem.
Puberteet algab järjest varem. Foto: Shutterstock

Tüdrukutel algab puberteet märksa varem kui mõnekümne aasta eest ning teadlaste hinnangul on selle taga järjest kasvav ülekaalulisuse probleem.

Kopenhaageni Ülikooli teadlased analüüsisid 38 varasema uuringu andmeid ning leidsid, et kui tavaliselt peaks puberteet algama 12–13-aastaselt, algab see nüüd Euroopas juba 10-aastastel tüdrukutel. Varane puberteet suurendab hilisemas eas vähi ja südamehaiguste riski ning sellega kaasneb ka varasem menopaus. 

Teadlaste hinnangul mõjutab puberteedi algust liigne kehakaal ja toitumine, mis häirib hormonaaltalitlust. Uuringutest on selgunud, et rasvunud tüdrukutel algab puberteet kaks korda suurema tõenäosusega varem kui normaalkaalus tüdrukutel. 

Ülekaal põhjustab insuliiniresistentsust, mis suurendab omakorda östrogeeni ehk naissuguhormooni taset ning suurema östrogeeni sisalduse tõttu võib puberteet varem alata. Teine põhjus on see, et toidulaual ja joogivees sisalduvad endokriinsüsteemi tööd häirivad kemikaalid jõuavad regulaarselt inimorganismi ja mõjutavad hormonaaltasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles