Mida teha, kui pärast lapse saamist kimbutab uriinipidamatus (1)

, Astra Kliiniku ja Lääne-Tallinna Keskhaigla füsioterapeut
Copy
Abi võib olla vaagnapõhjalihaste treenimisest.
Abi võib olla vaagnapõhjalihaste treenimisest. Foto: Shutterstock

Pärast sünnitust on loomulik, et ema suunab tähelepanu lapsele, kuid ta ei tohi unustada ka oma tervist. Üks ebameeldiv sümptom võib olla sünnitusjärgne uriinipidamatus, mille puhul tihti ei teata, kelle poole pöörduda. Siin saab aidata eriväljaõppega füsioterapeut.

Sünnitusjärgset uriinipidamatust kogeb umbes kolmandik sünnitanud naistest. Uriinipidamatus võib tekkida näiteks sportides, aevastades või raskusi tõstes. Üldjuhul möödub see probleem paari-kolme kuu jooksul. Uriinipidamatust tekitavad rasedusega kaasnevad hormonaalsed muutused, sünnitus ise ning sellest tulenevalt nõrgad vaagnapõhjalihased.

Vaagnapõhjalihased paiknevad luulise vaagna sees häbemeliidusest õndraluuni ja ühest puusast teiseni. Vaagnapõhjalihaste ülesandeks on toetada ja hoida vaagnasiseste organite asendit. Samuti aitavad need hoida suletuna põie ja soole avasid, et vältida lekkeid. Vaagnapõhjalihased võivad olla nõrgad, ülekoormatud, pinges või rebenenud nii nagu kõik teised lihased.

Probleemi korral sageli emad ei tea, kelle poole oma murega pöörduda. Kui naistearst või perearst ei küsi põiehäirete kohta, siis jääbki probleem avastamata. Tänaseks on Eestis olemas füsioterapeudid, kes on spetsialiseerinud naiste tervisele ja tegelevad nõrgenenud vaagnapõhjalihaste treeninguga.

Erinevad uuringud näitavad, et õige intensiivsusega harjutused aitavad parandada vaagnapõhjalihaste suutlikkust. Vaagnapõhjalihaste tugevdamiseks kasutatakse Kegeli harjutusi. Nende kohta võib infot saada internetist, kuid antud harjutuste puhul on oluline teada, kuidas täpselt vaagnapõhjalihaseid pingutada.

Ühes Austrias läbi viidud uuringus selgus, et 343 naisest, kel paluti pingutada vaagnapõhjalihaseid, ei suutnud 44,9 protsenti seda teha õigesti. Sellepärast on soovituslik esimene kord õppida harjutusi tegema koos füsioterapeudiga. Füsioterapeut teostab vaagnapõhjalihaste hindamise ja koostab selle järgi individuaalse harjutuste programmi.

Kindlasti ei maksa häbeneda oma uriinipidamatusest spetsialistile rääkida. Kui põhjuseks on lihaste nõrkus, saab füsioterapeut pakkuda sellele probleemile lahenduse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles