Mida ootab vähiga lapse pere?

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Vahepeal tahavad ka vanemad olla nõrgad, nutta sõbra najal ja loota, et sõber oleks sel hetkel tugev.
Vahepeal tahavad ka vanemad olla nõrgad, nutta sõbra najal ja loota, et sõber oleks sel hetkel tugev. Foto: Shutterstock

Vähihaigeid lapsi ja nende vanemaid ei tohi murega üksi jätta, ütles Punase Risti V klassi teenetemärgi kavaler ja Vähihaigete Laste Vanemate liidu tugiisik Luive Merilai saates «Patsiendiminutid».

Igal aastal saab Eestis vähidiagnoosi umbes 50 last ja noorukit. «Lapsevanema esimene mõte on sageli see, et vähidiagnoos võrdub surmaga, aga tänapäeval see enam nii ei ole – viiest lapsest neli saab terveks,» rääkis Merilai ja lisas, et tema kui tugiisiku esimene ülesanne ongi anda perele lootust ja usku.

Lapse vähk on Merilai sõnul täiskasvanu omast tihti agressiivsem ja selle ravi kurnav. «Turvatunnet annavad lapsele, eriti väiksemale, kõigepealt vanemad, kuid enne peavad täiskasvanud endaga toime tulema.» Vähidiagnoos mõjutab kogu peret. «Hakkama saamine sõltub palju elukogemusest ja antud hetke taustsüsteemist.» Tihti vajab pere kedagi, kellega rääkida ja kellelt abi paluda. «Mina olengi see 24 tundi jalgel ja neljal rattal liikuv tugipakett, kes leiab ja vahendab vajalikku abi, olgu psühholoogilist, majanduslikku või midagi kolmandat,» selgitas Merilai oma tööd.

Vähihaige lapsega pere sõbrale soovitab Merilai lihtsalt olemas olla. Vahepeal tahavad ka vanemad olla nõrgad, nutta sõbra najal ja loota, et sõber oleks sel hetkel tugev. «Ärge küsige, mida te teha saate, vaid lihtsalt olge ja tehke – jagage uudiseid oma elust, viige sõbrale kas või toidupoe kinkekaart,» lausus Merilai.

Vähihaigete laste vanemate liitu tuntakse kevadiste Pardirallide järgi ja partide mõõduvõtmine toimub Kadriorus ka tänavu. «Iga kord vaatan neid inimesi seal ja tahaksin kõigile öelda, kui te ainult aru saaksite, kui palju teist on abi, see on kirjeldamatu tänutunne, sest tänu teile saamegi vähilastega peredele abi pakkuda,» rääkis Merilai.

15. veebruaril oli vähihaigete laste päev. «Sel päeval kanname rinnas kuldset linti, mis on vähihaigete laste sümbol. Meie laste teine kodu, Tallinna lastehaigla, on end kuldseks rüütanud ja kogu päeva valgustame ka teletorni, mis on sild taevatäheks lennanud lasteni ja kuhu tuleme kokku, et liidu toetajaid tänada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles