Naine kaotas liigse päevitamise tõttu kõrva (1)

PM Tervis
Copy
Iga solaariumikülastus suurendab nahavähi riski.
Iga solaariumikülastus suurendab nahavähi riski. Foto: Shutterstock

Naisel amputeeriti liigse päevitamise tagajärjel tekkinud nahavähi tõttu terve vasak kõrv ning ta loodab, et teised päevitamishuvilised õpivad tema kogemusest.

44-aastane Anthea Smith rääkis BBCle, et oli päevitamisest sõltuvuses ning käis väga tihti solaariumis. Naisel arenes selle tagajärjel melanoom ning arstid olid sunnitud seetõttu eemaldama kogu naise kõrva. Pilti naisest näeb siit.

Suurbritannia heategevuslik vähiühing Melanoma UK kutsub üles solaariumeid terviseriskide tõttu keelustama. Päike ja solaariumid suurendavad oluliselt basaalrakulise kartsinoomi ja lamerakulise kartsinoomi riski. Teadlased on kindlaks teinud, et solaariumis käimine põhjustab aastas rohkem nahavähi juhtumeid kui suitsetamine kopsuvähi juhtumeid. UV-kiirguse tõttu tekkiv nahakahjustus tekib juba esimestel minutitel ning sellest annab märku nahatooni muutumine.

Lisaks vähiriskile kiirendab päevitamine vananemist. UV-kiirgus kahjustab naharakke ning päevitamise tagajärjel tekivad nahale kiiremini kortsud, pigmendilaigud ja väheneb elastsus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles