Loe, mis juhtub, kui laps lööb peaga jalgpalli (1)

PM Tervis
Copy
Arstid hoiatavad, et peaga jalgpalli lüüa ei tohi.
Arstid hoiatavad, et peaga jalgpalli lüüa ei tohi. Foto: Shutterstock

Peavigastused on jalgpalli sage ja ohtlik osa ning teadlased hoiatavad, et lapsevanemad peaksid tegema kindlaks, et nende lapsed jalgpallitrennis korduvate peavigastuste tagajärjel ajukahjustust ei saaks.

Birminghami Ülikooli neuroteadlane Michael Grey hoiatab, et teadusuuringutest on selgunud, et noorena saadud peavigastuste negatiivne mõju võib kesta kogu ülejäänud elu. Peaga jalgpalli löömise tagajärjel tekib sageli tõsisemate sümptomiteta peapõrutus, mille korral tunneb laps end uimasena ning võib kurta peavalu üle. Korduv jalgpalli peaga löömine võib aga põhjustada järjest süvenevat ajurakkude kahjustumist või hävimist.

Regulaarsed peapõrutused ja traumad võivad põhjustada kognitiivse võimekuse vähenemist, mäluprobleeme ja impulsikontrolli vähenemist. Samuti on leitud, et peatraumad võivad põhjustada motoorika häireid, närvivalu ja analüüsivõime vähenemist. Lisaks on teadusuuringutest selgunud, et regulaarsed peavigastused suurendavad tulevikus dementsuse riski. 

Lapsed on peavigastuste suhtes tundlikumad, sest nende ajud pole veel täielikult välja arenenud ning traumad mõjutavad nii vaimset kui füüsilist arengut. Mitmed jalgpallitrennid on keelanud alla 10-aastastel lastel jalgpalli peaga lüüa. Teadlased soovitavad vanematel kindlaks teha, et nende laps ei löö trennis jalgpalli peaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles