Eestis vajab vereülekannet ligi 14 000 patsienti aastas

PM Tervis
Copy
Foto: Marko Saarm

Regionaalhaigla verekeskusel on käimas kampaania, mille eesmärk on pöörata tähelepanu veredoonorluse tähtsusele, lükata ümber vereloovutusega seotud müüdid ja tunnustada kõiki, kes teiste aitamise oma südameasjaks on võtnud. Kampaanias astuvad üles Eestis tuntud inimesed, kes loovutavad verd ja sellega julgustavad teisigi samuti tegutsema.

Regionaalhaigla verekeskuse vanemarst Gulara Khanirzayeva sõnul vajab Eesti haiglates vereülekannet ligi 14 000 patsienti aastas. Dr Khanirzayeva lisab: «Abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu. Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud. Seetõttu võiks iga hea tervisega täisealisel kodanikul tuksuda südames soov olla päästja. Selleks ei pea olema arst, et päästa elusid. Piisab vaid heast tahtest.»

Vereülekande saajate arv sõltub otseselt doonorite hulgast – kui doonorite arv väheneb, siis paraku väheneb ka verekeskustes ettevalmistatud verekomponentide hulk, mida patsientide ravis kasutada saab.

Aastas vajab vereülekannet ligi 14 000 patsienti. Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel ning patsientide raviks vähi- ja maksahaiguste, verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Eestis on doonorlus vabatahtlik ja tasustamata. Sobid doonoriks, kui oled  18–60-aastane terve, puhanud ja söönud inimene, kelle kehakaal on vähemalt 50 kg. Verekeskus julgustab doonoreid loovutama verd korrapäraselt sagedusega kolm-neli korda aastas. Eelmisest vereandmisest peab meestel olema möödunud 60 päeva ja naistel 90 päeva. Verd andma tulles võtke kindlasti kaasa isikut tõendav dokument!

Verekeskuse külastamiseks tuleks varuda umbes tund, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles