Helsingi Ülikooli teadlased tegid Parkinsoni tõve ravi leidmisel märkimisväärse edusammu

Lilian Laanepere
Copy
Teadlased jõudsid Parkinsoni tõve ravi leidmisele lähemale.
Teadlased jõudsid Parkinsoni tõve ravi leidmisele lähemale. Foto: Shutterstock

Parkinsoni tõbi on kesknärvisüsteemi mõjutav peatamatu arenguga seisund, mille all kannatab maailmas veidi üle kuue miljoni inimese. Seni pole Parkinsoni tõvele ravi leitud, kuid Helsingi Ülikooli teadlased tuvastasid uue molekuli, mida saab võib-olla Parkinsoni tõve ravis kasutada.

Praegu puudub Parkinsoni tõve vastu ravi ning see mõutab miljonite inimeste elusid. Varasematest uuringutest on selgunud, et Parkinsoni tõve puhul tekib inimestel suur dopamiini tootvate rakkude kadu. Dopamiin mängib aju töös keskset rolli, reguleerides muuhulgas ka liigutusi. Seetõttu on paljud teadlased haiguse ravi otsinguil keskendunud dopamiini tootmise stimuleerimisele. 

Teadlaste uuringu tulemusel leiti uus molekul BT13 ning nad on molekuli edasiseks uurimiseks saanud rahalise toetuse. Uuringu käigus korraldatud loomkatsetest selgus, et molekul BT13 tõepoolest stimuleeris dopamiini tootmist ning kaitses ajurakke, mis on seotud dopamiini tootmisega. 

Tänu Helsingi Ülikooli teadlaste avastusele on võimalik Parkinsoni tõve ravi laiemalt uurida ning molekuli efektiivsust ja potentsiaali tuleb hakata uurima kliiniliste katsete käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles