Teadlased: klaas piima päevas suurendab selle raske haiguse riski

PM Tervis
Copy
Teadlased leidsid, et piim võib suurendada vähiriski.
Teadlased leidsid, et piim võib suurendada vähiriski. Foto: Shutterstock

Uuest uuringust on selgunud, et naistel, kes joovad päevas ühe klaasi piima, võib olla kuni 50 protsenti suurem rinnavähi risk.

California teadlaste uuringust on selgunud, et lehmapiima tarbimine võib suurendada rinnavähi riski. Uuringu juhtiva teadlase Gary Fraseri sõnul tuleks uuringu tulemuste põhjal muutma riiklikke toitumissoovitusi, mille järgi peaks päevas jooma kolm klaasi piima.

Uuringus jälgiti 53 000 üle 30-aastase USA-s elava naise tervist viie aasta vältel. Uuringus osalenud naised kuulusid Adventistide kogudustesse üle kogu Põhja-Ameerika mandri ning naiste keskmine vanus oli 57 aastat. Teadlased arvestasid uuringu tulemuste arvutamisel selliseid mõjutegureid nagu geneetiline eelsoodumus, füüsiline aktiivsus, alkoholi tarvitamine ja ravimite tarvitamine. Uuringut rahastasid USA Riiklik Vähiinstituut ja Riiklik Rahvatervise Instituut.

Uuringu lõpuks diagnoositi 1057 uut rinnavähi juhtumit ning tulemustest selgus, et mida rohkem piimatooteid naised tarbisid, seda suurem oli rinnavähi risk. Sojapiim rinnavähi riski ei suurendanud ning teadlased soovitavad vähendada lehmapiima tarbimist ning eelistada taimseid variante. 

Suurema rinnavähi riski põhjus võib peituda lehmapiimas sisalduvates hormoonides, mille kogus piimas võib inimorganismile olla liiga suur. Lehmapiima on varasemalt seostatud teiste vähitüüpide riskiga, sest piimas sisalduv kasvufaktor IGF-1 võib samuti põhjustada vähirakkude arengut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles