Koroonaviirus on tõstnud skisofreeniajuhtude sagedust (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Patsient Hiinas haiglas
Patsient Hiinas haiglas Foto: Feng Kaihua/ZUMAPRESS.com/scanpix

Hiina terviseinstituutide spetsialistid on toonud välja, et jaanuarist on Covid-19 viiruse leviku ajal kasvanud jõudsalt skisofreenikute arv, vahendab chinaxiv.org.

Teadaolevad andmed koguti Xuzhou Oriental People haiglaasutusest tänavu aasta jaanuarikuu vältel. Skisofreenia ilmingud diagnoositi kokku 13 782 ambulatoorsel ravil viibinud isikul. Andmeid võrreldi 2017–2019 aastate jaanuaris haiglaravil viibinud patsientide omadega, et välistada hooajast tingitud muutusi. Uuringute tulemusel leiti kindel seos esmakordselt skisofreenia diagnoosi saanud isikute ja praeguse epideemilise olukorra vahel. 

Skisofreeniasse esimest korda haigestunud olid Hiina haiglapatsientide hulgas just 30–50- aastased isikud, mis on väga ebatavaline. Hiina tervisespetsialistid hoiatavad haigusepuhangust tabatud riike oma kodanike vaimsele tervisele rohkem tähelepanu pöörama.

Skisofreenia avaldub inimestel reeglipäraselt üleminekuperioodil noorukieast täisvanuikka. Haigusele iseloomulikud sümptomid peavad selle diagnoosiks olema kestnud kuu aja vältel. Tavalisteks sümptomiteks on hallutsinatsioonid (visuaalsed, auditoorsed jm), pettekujutelmad, ebaselge ja raskesti jälgitav kõne, katatooniline või organiseerimatu käitumine.

Covid-19 viiruse mõju on seega tõsisem, kui arvatud. Isegi kui haiguse edasist levikut ja arengut suudetakse takistada, tuleks erilist tähelepanu pöörata sellele, millist mõju jääb viirus avaldama rahva üldisele vaimsele tervisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles