Kas antibakteriaalne geel suudab hävitada koroonaviirust?

PM Tervis
Copy
Alkoholil põhinevad vahendid on seebile ja veele heaks alternatiiviks.
Alkoholil põhinevad vahendid on seebile ja veele heaks alternatiiviks. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse tuules tõusis nõudlus antibakteriaalsete geelide järele 2019. aasta detsembrist kuni 2020. aasta jaanuarini 1400 protsenti, teatasid Adobe Analyticsi teadlased. Kui tõhusad on bakterite hävitamiseks mõeldud vahendid aga üldse viiruste puhul?

Bakterid ja viirused on erinevad mikroorganismid. Näiteks ei toimi bakteriaalseid haigusi ravivad antibiootikumid viirushaiguste puhul. Kätepuhastusvahendid tapavad nii baktereid kui viirusi, kinnitab doktor Linda Anegawa. «Kätepuhastusvahendid toimivad igat tüüpi viiruste, välja arvatud noroviiruste vastu,» rääkis meditsiiniekspert väljaandes Refinery29. «Kui seebi ja vee kasutamine on kätehügieeni kullastandard, siis alkoholipõhised kätepuhastusvahendid on alternatiivina tõhusad, odavad ja praktilised. Palju lihtsam on haarata kätepuhastusgeeli järele kui minna otsima tualettruumi või kraanikaussi, et käsi pesta.»

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskused toetavad seda arvamust. Esimene valik käte puhastamiseks peaksid olema seep ja vesi. Pesta tuleks käsi vähemalt 20 sekundi jooksul, et eemaldada mikroobid ja mustus. Kasutada tuleks vähemalt 60 protsendist alkoholi sisaldavat kätepuhastusvahendit.

Geeli kasutades tuleks veenduda, et sellega saavad kaetud kõik pinnad kätel, sealhulgas küüned. Käsi tuleks hõõruda, kuni nahk on täiesti kuiv.

Tarvilik võib olla ka kreem, kui pidev käte pesemine ja desinfitseerimine hakkab nahka kuivatama.

Kuidas õigesti käsi pesta, saad vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles