Kui pikalt tohib erinevaid allergiaravimeid võtta?

PM Tervis
Copy
Allergiad muudavad elu keeruliseks.
Allergiad muudavad elu keeruliseks. Foto: Shutterstock

Allergia tõttu tekkinud aevastamine, köhimine ja pikaajaline nohu võivad häirida igapäevast elu ning inimesed tarbivad sümptomite leevendamiseks sageli regulaarselt ravimeid. Enamik allergiaravimeid on ohutud ning neid võib tarbida igal ajal, kuid pikaajalise tarbimise korral võivad tekkida kõrvaltoimed, vahendab Bustle.

Allergiaravimeid on mitmesuguseid – ninaspreid ja sissehingatavad steroidid vähendavad lokaalselt põletiku taset hingamisteedes ja kopsudes ja antihistamiinid blokeerivad histamiini vabanemise allergiarakkudest. Histamiin on peamine sügelustunnet, paistetust, punetust ja ärritust põhjustav kemikaal.

Selliseid antihistamiine nagu Benadryl või Zyrtec võib tarvitada pikema perioodi vältel, kuid kortikosteroide liiga tihti või pikalt kasutama ei peaks. Täpsemat infot ravimite kasutamise kohta tuleks küsida perearstilt. Kui inimene ei soovi pikaajaliselt allergiarohtu tarbida, võib kaaluda allergiasüste või immuunteraapiat. Pikaajalise allergiaravimite tarbimise korral tuleb olla teadlik seitsmest tõsisemast võimalikust kõrvaltoimest.

  1. Mõned antihistamiinid imenduvad läbi veresoonkonna ka rakkudesse ning võivad põhjustada mäluprobleeme. Tegemist on vanemate ravimitega, mis võivad suurendada ka dementsuse riski, kuid uuemad antihistamiinid seda kõrvaltoimet ei põhjusta.
  2. Selliseid ravimeid nagu Benadryl ei soovitata tarbida enne autorooli istumist, sest need võivad põhjustada uimasust ning vähenenud tähelepanuvõimet. Kui allergiaravimi tarbimisega kaasneb uimasus, tuleks nõu pidada arstiga ning leida sobivam ravim.
  3. Allergiaravimid võivad pikaajalise tarvitamise korral põhjustada kõrget vererõhku ja südamerütmihäireid. Hingamisteede turset vähendavaid aineid sisaldavad allergiaravimid kuivatavad limaskesta ning võivad mõjutada ka vererõhku.
  4. Suukaudseid steroide kasutatakse tõsisemate allergiliste reaktsioonide nagu ekseemide ja astma leevendamiseks. Pikaajalise tarvitamisega kaasnevad aga kõrvaltoimed, nagu suurem diabeedirisk.
  5. Mõni astmaravim võib harva põhjustada ka meeleoluhäireid ja selliseid psühholoogilisi sümptomeid, nagu depressioon, agressiivsus, ärritunud meeleolu, hallutsinatsioonid ja enesetapumõtted. Kõrvaltoimete tekkel tuleks kindlasti pöörduda arsti poole, et leida alternatiiv.
  6. Pikaajaline suukaudsete steroidide tarbimine võib suurendada luuhõrenemise riski. Steroidid mõjutavad seda, kuidas imenduvad kaltsium ja D-vitamiin ning pikaajalise tarvitamise korral võib halveneda luude tervis.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles