Rämpstoit kahjustab teismeliste ajusid

PM Tervis
Copy
Rämpstoit võib aeglustada aju arengut.
Rämpstoit võib aeglustada aju arengut. Foto: Shutterstock

Neuroscience News vahendab väljaandes The Lancet ilmunud uuringu tulemusi, mille järgi võib sage rämpstoidu tarbimine avaldada pikaajalist mõju teismeliste aju struktuurile.

Teismeeas on inimese aju alles arenemas ning elustiilivalikute ja väliskeskkonna tegurite mõju suhtes tundlikum. Teismeliste ajus ei ole piisaval määral välja arenenud otsuste langetamise ja naudingule reageerimisega seotud piirkonnad ja see võib suurendada impulsiivsete valikute riski.

Teismelised söövad suurema tõenäosusega rohkem kaloreid ja suhkrut sisaldavaid toite, sest nende ajud ei suuda täiel määral otsuste langetamist reguleerida. Teismeliste ajud on naudingu suhtes tundlikumad ning seetõttu esineb neil rohkem riskikäitumist ja impulsiivseid valikuid. 

Pikaajaline rämpstoidu tarbimine võib muuta prefrontaalkorteksi struktuuri, mis mõjutab dopamiini regulatsiooni. Dopamiin vabaneb ajus siis, kui inimene kogeb naudingut ning aju õpib kiirelt, milliste tegevuste järel dopamiini tase suureneb. See tähendab, et teismelistel kujunevad eriti kergelt välja ebatervislikud toitumisharjumused, sõltuvused ja enesekontrolli puudumine, mis võivad jääda inimest painama kogu eluks.

Ebatervisliku toidu kahjulikku mõju on võimalik vähendada regulaarse füüsilise aktiivsuse ja mitmekülgsemate toiduvalikutega. Teismelistele ei pruugi meeldida käsutamine ja kontrolliv käitumine ning seetõttu on oluline võimaldada neil langetada olemasoleva info põhjal iseseisvalt tervislikke valikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles