Kaitsemaskide puudus poodides seab ehitajad ohtlikku olukorda

PM Tervis
Copy
Ehitustolm on kopsudele ohtlik.
Ehitustolm on kopsudele ohtlik. Foto: Shutterstock

Terviseamet teatab oma sotsiaalmeedia lehel, et ehkki rahvusvahelised terviseorganisatsioonid ei soovita viirushaiguste ennetamiseks inimestel kasutada maske, on need lisaks apteekidele ära ostetud ka ehituspoodidest. Ehitajatele võib aga kaitse puudumine tähendada ohtlike tervisekahjustuste saamist.

Terviseamet juhib tähelepanu, et ehitajale on maski olemasolu väga oluline, kuna oma töös puutub ta kokku tolmu, puudrite ja aerosoolidega. Kaitse puudumine võib põhjustada eluohtlikke kopsukahjustusi. Terviseamet rõhutab, et seetõttu on väga tähtis, et tavatarbija ei ostaks hirmust või kasumlikkuse eesmärgil ehituses kasutatavaid maske.

Veelgi enam, mitte iga ehituspoes müüdav mask ei taga kaitset mikroobide eest. Maskid jagatakse filtrite alusel kolme kategooriasse: FFP1, FFP2, FFP3.

FFP1 mask on madala kaitsega, seda kasutatakse puurimisel ja lõikamisel, FFP2 on keskmise kaitsega, seda kasutatakse lihvimisel ja pahteldamisel ning FFP3 mask on juba kõrgema kaitsega ja seda võib kasutada näiteks asbestiga töötamisel. Ehkki FFP3 on juba piisavalt tiheda filtriga, et kaitsta ka viiruste ja bakterite eest, ei ole selle kasutamine viiruste ennetuses põhjendatud.

Terviseameti palve on ehituspoodides ja internetis – viimases veel mitmekordse juurdehindlusega – müüdavaid maske nakkushaiguste ennetamiseks mitte osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles