Teadlased on võimaldanud aju- ja tehisnärvidel arvutivõrgu kaudu suhelda (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Aju-ja tehisnärvide suhtluse võimaldamine kiirendab meditsiini arengut
Aju-ja tehisnärvide suhtluse võimaldamine kiirendab meditsiini arengut Foto: Shutterstock

Meie aju töötab põhimõttel, milles sünapsite kaudu edastavad neuronid teistele neuronitele impulsse. Teadlased on loonud närvivõrgustiku, milles saavad tehislikud ja bioloogilised neuronid arvutivõrgus tehislike sünapsite kaudu omavahel suhelda. See on esimene kord ajaloos, mil kolm osakest erinevatest maailma osadest selliselt suhelda saavad. 

Itaalia Padova Ülikooli teadlased kasutasid uuringutes rottide ajunärve, partnerid Zurichi Ülikoolist arendasid silikoonist mikrokiipidele tehislikud neuronid. Üksikasjalik sättestik, mis kontrollib nanoelektroonilisi sünapse, on loodud virtuaalses laboris Southhamptoni Ülikoolis.

Tehislikud ja bioloogilised neuronid suudavad suhelda omavahel reaalajas ja kahesuunaliselt. Bioloogilised neuronid Itaaliast saatsid impulsse interneti teel tehisneuronitele, mille järel saatsid tehisneuronid Zurichist impulsse vastu, vahendab Science Daily

Selline uuring loob uusi väljavaateid tehisnärvide loomiseks ja sillutab tee uuringutele, mis võimaldaksid düsfunktsionaalseid ajuosi asendada AI kiipidega, väidab nanotehnoloogia professor Themis Prodromakis. 

Prodromakis lisab: «See loob baasi uuele stsenaariumile, mis ei tekkinud kunagi naturaalse evolutsiooni käigus, mil bioloogilised ja tehislikud neuronid oleksid suutnud ühilduda ja suhelda läbi globaalse võrgustiku. Oleme ehitanud aluse Interneti neuroelektroonikale.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles