President Kaljulaid arutas Häirekeskuse juhtidega kriisiabi korraldust

PM Tervis
Copy
President arutas Häirekeskuse juhtidega kriisiabi korraldust.
President arutas Häirekeskuse juhtidega kriisiabi korraldust. Foto: Erakogu

President Kersti Kaljulaid rääkis täna videosilla vahendusel Häirekeskuse töötajatega, kes on viimase nädala jooksul olnud väga suure koormuse all ning on vaatamata pidevalt muutuvale olukorrale väga hästi hakkama saanud. «Arusaadavalt on inimestel praegu väga palju ärevaid küsimusi nii koroonaviiruse kui ka eriolukorra tõttu rakendatud meetmete kohta, kuid numbrile 112 helistage vaid reaalse õnnetuse või kriitilise olukorra puhul – see telefoninumber tuleb hoida neile, kes kohe praegu abi vajavad,» lausus riigipea.

«Neile, kes soovivad infot ja soovitusi koroonaviiruse või eriolukorra meetmete kohta, on tänasest avatud kriisiabitelefon 1247 – kui teil on küsimus, kuid mitte akuutne hädaolukord, siis palun helistage sellel numbril,» lisas president Kaljulaid. Kahjuks peab arvestama sellega, et nii 112 kui 1247 liinid on praegu suure koormuse all – kui te ei saa kohe ühendust, siis ärge katkestage kõnet, vaid jääge võimalusel ootele. Varem või hiljem teie kõnele vastatakse.

Panen ka kõigile südamele, et kuna päästekorraldajad teevad täna tööd väga keerulises ja pidevalt muutuvas olukorras, siis ärge palun nendega pahandage, vaid öelge võimalusel hoopis mõned soojad tänusõnad, lisas riigipea.

«Erinevalt eelmisest nädalast ei lähe kiirabi täna enam koroonaviiruse teste tegema kõigile, kes endal seda tõbe kahtlustavad. Eelmisel nädalal oli veel eesmärgiks viiruse kohapealse leviku vältimine, täna on sihiks viiruse leviku aeglustamine võimalikult pika aja peale. Testimisvõimekust tuleb täna hoida eelkõige riskigruppi kuuluvatele inimeste ja tervishoiutöötajate tarbeks,» lausus president Kaljulaid

Riigipea sõnul soovitavad päästjad nakkuskahtluse puhul rääkida esmalt oma perearstiga. «Kui kiirabi poolt läbi viidav testimine peaks tõesti olema vajalik, siis otsustavad seda arstid. Häirekeskuse päästekorraldajatelt pole seda mõtet nõuda ega nendega sel teemal pahandada,» lisas president Kaljulaid

Riigipea kutsus üles kõiki, kes teevad kas era- või avalikus sektoris ühiskonna toimimise seisukohast olulist tööd, mitte jätma oma töid ja tegemisi pooleli, juhul kui te pole jäänud haigeks või pole ise saanud oma asutuselt suunist kodukontorisse jääda.

«Teist kõigist sõltub täna väga palju. See kehtib ka lasteaiatöötajate kohta. On juba kostnud küsimusi, et kas nemad on siis teisejärgulised inimesed, et ei tohi erinevalt kooliõpetajatest automaatselt koju jääda. Tegelikult on asi risti vastupidine – teie tööst sõltub see, kas politseinikud, päästjad, poemüüjad, arstid ja õed jpt saavad rahulikult hommikul oma tööle minna või mitte. Seetõttu loodan, et lasteaiad ja omavalitsused leiavad siin vajadusel kesktee vanemate lasteaiatöötajate kaitsmise ning teisalt kriitilisi töid tegevate lapsevanemate toetamisel,» lausus president Kaljulaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles