Kui kaua tuleb viiruse tõttu kodus püsida ja avalikku ruumi vältida? (3)

PM Tervis
Copy
Isolatsiooni kestvus sõltub mitmest tegurist.
Isolatsiooni kestvus sõltub mitmest tegurist. Foto: Shutterstock

Epidemioloogid ja viroloogid üritavad välja selgitada, kui kaua tuleb püsida kodus ning vältida rahvarohkeid kohti, et viirus taanduma hakkaks. Viiruse leviku kulgu mõjutab hulk faktoreid ning teadlased ei oska konkreetset ajavahemikku välja pakkuda, vahendab Washington Post. Küll aga saavad inimesed olukorra parandamiseks ise palju ära teha.

Teadlased hoiatavad, et viiruse leviku taandumist ei maksa lähinädalail oodata — epideemia kestab tõenäoliselt mõned kuud. Johns Hopkinsi Ülikooli teadlased kaardistasid suurimad tegurid, millest sõltub, kui pikalt tuleb inimestel avalikku ruumi vältida. 

1. Erimeetmete kestvus sõltub osaliselt sellest, kui kiiresti jõuab Covid-19 levik haripunkti. Hiinas ja Lõuna-Koreas on viirus hakanud taanduma, kuid seda, kui kiiresti jõuab see haripunkti eri piirkondades, on raske ennustada. Hiinas möödus viirusepuhangu algusest haripunkti jõudmiseks pea kaks kuud, Lõuna-Koreas vaid pool kuud. Ameerika Ühendriikide olukorda on raske hinnata juba seetõttu, et testimine on piiratud ning nakatunute tegelik arv ei ole teada.

2. On võimalik, et mõned ranged meetmed jäävad paika ka pärast viiruse leviku aeglustumist. Hiinas on hakatud pärast kahte ja poolt kuud taas koole avama ning valitsus on hakanud sulgema Wuhanis viiruse tõttu ajutiselt asutatud haiglaid. Samas on jätkuvalt töös termokaamerad, digitaalsed jälitussüsteemid ning tänavatel on endiselt vähem rahvast. Samuti on jõus reisipiirangud ning teadlased ei ole kindlad, kas viirus võib pärast esmast langust samas piirkonnas uuesti plahvatuslikult levima hakata. See tähendab, et inimestel tuleb arvestada sellega, et teatud piirangud jäävad igaks juhuks kehtima ka pärast viiruse leviku taandumist.

3. Mõned teadlased usuvad, et viirus hakkab kevade või suve tulekul taanduma ning inimesed ei pea enam kodus püsima, kuid kuna seni pole teada, kuidas Covid-19 temperatuuri ja õhuniiskuse muutustele reageerib, ei tasu eeldada, et viirus suveks iseenesest kaob. Samuti pole teada, kas inimestel kujuneb pärast kokkupuudet välja pikaajaline immuunsus või on võimalik viirusesse nakatuda rohkem kui ühe korra. 

4. Oluline tegur on inimeste valmidus teha koostööd ning ühtselt soovitustest ja regulatsioonidest kinni pidada. Mida tõsisemalt riiklikke soovitusi võetakse, seda kiiremini hakkab viirus riigis taanduma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles