TÄNU TEADLASTELE Briti valitsus peatas koroonastrateegia, mis oleks nõudnud tuhandeid inimelusid

PM Tervis
Copy
Peaminister Boris Johnson
Peaminister Boris Johnson Foto: AP/Scanpix

Teadlaste hinnangul oleks Suurbritannia valitsuse plaan koroonaviirusega toime tulemiseks põhjustanud 250 000 inimese surma, vahendab New York Times.

Peaminister Boris Johnson kuulutas esmaspäeval viiruse ohjeldamiseks välja uued meetmed, mille järgi tuleb kogu elanikkonnal vältida lähikontakti ning vähendada avalikus ruumis liikumist. Valitsuse uus Covid-19 levikuga toime tulemise strateegia aitab teadlaste sõnul ära hoida kümneid tuhandeid surmajuhtumeid. 

Londonis asuva Imperial College ülikooli teadlaste hinnangul ei oleks Suurbritannia riiklik tervishoiusüsteem viiruse piiramatu levikuga toime tulnud. Puudu oleks jäänud intensiivravipalatitest, varustusest ja haiglatöötajatest. Seetõttu on oluline inimeste turvalisuse tagamiseks rakendada hügieeninõuded, vajadusel sulgeda koolid, pubid ja muud avalikud asutused ning paluda inimestel kodudes püsida. 

Teadlaste analüüsi järel loobus valitsus teadlaste ja meditsiinitöötajate tugeva kriitika alla sattunud karjaimmuunsuse strateegiast, mille järgi piiratakse nakatumist vaid teatud määral, et piisav hulk elanikkonnast viiruse läbi põeks ning areneks immuunsus. Ka juhul, kui kõik nakatunud inimesed saaksid õigeaegselt arstiabi, põhjustaks säärane strateegia Suurbritannias hinnanguliselt 250 000 inimese surma ja Ameerika Ühendriikides 1,2 miljoni inimese surma. 

Analüüsi andmetel on võimalik surmade arvu oluliselt vähendada, kui inimesed püsivad kodudes ega aita viiruse levikule kaasa. Samuti võib olla vajalik koolide ajutine sulgemine, kuid see võiks vähendada riikliku tervishoiusüsteemi toimimist, sest paljud meditsiinitöötajad oleksid siis sunnitud lastega koju jääma.         

Teadlaste sõnul on oluline viiruse levikut piirata, kuni kasutusel jõuab Covid-19 vaktsiin. Viiruse leviku aeglustamiseks tuleb inimestel püsida kodudes ning järgida hügieeninõudeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles