Tähtis teada Keskpäevane kiirülevaade olulisematest kriisiuudistest

Postimees
Copy
Tallink Romantika võtab Sassnitzist Riiga reisijad pardale
Tallink Romantika võtab Sassnitzist Riiga reisijad pardale Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Postimees annab kiirülevaate eriolukorra ja koroonakriisiga seotud olulisematest uudistest ja arengutest 19. märtsi keskpäeval. 

Endiselt 258 ametlikult nakatunut

Täna keskpäeval oli terviseameti kodulehe vahendatav ametlik nakatunute statistika endiselt sama mis eile, 258 koroonaviirusesse nakatunut. Teadaolevalt on sellest nakatunute hulgast tervelt 77 inimest pärit Saaremaalt, nende seas ka Saare vallavanem Madis Kallas, kes andis pühapäeval proovi ja sai eile kardetud vastuse.

Võitlus viirusega

Hea uudis on kindlasti see, et Hiinas ei avastatud eile uusi kohalikke viirusesse nakatumisi.

Eestis analüüsitakse ka edaspidi esmajoones riskirühma inimesi, rõhutab terviseamet. Kõik teised, kes endal koroonaviirust kahtlustavad, saavad anda koroonaproovi vaid perearsti saatekirja alusel

Seda olukorda, kus teste tehakse valikuliselt, kritiseerib teravalt tuntud epidemioloog Kuulo Kutsar, kes ütleb, et Eesti on alahinnanud viiruseohtu ja jäi tegutsemisega lootusetult hiljaks. Selle kriitika ja hurjutamise peale on lohutuseks hea teada, et New York Timesi hinnangul on Euroopas kriisi vastu kõige paremini kaitstud just Eesti.

Hoiatused ja ähvardused

Perearstide hullumeelset koormust silmas pidades anti esmaspäevast kõigile inimestele võimalus iseseisvalt patsiendiportaalis enda haigusleht avada. Kahe päeva jooksul tegi seda lausa 9000 inimest, kuid neist paljusid võib varsti tabada šokk, sest haiguslehel olemise tingimused on päris karmid.

Eile õhtul sündis kokkulepe, et raskustes ettevõtetes koondamise vältimiseks hüvitab töötukassa kahe kuu jooksul 70 protsenti töötajate brutosissetulekust. Kuid ka töötukassa hoiatab, et kriisitoetus on helde, kuid valetajad saavad karistada

Karmiks ähvardab teatud puhkudel minna ka riik. Kui eile manitses kütusemüüjaid rahandusminister Martin Helme, siis täna võttis juba kurjema tooni üles riigikogu spiiker Henn Põlluaas. Aga kütusehinnad tanklates ei lange.

Laeva oodates

Lõpuks on ka laevatäis Euroopa teedele lõksu jäänud kurnatud eestimaalasi Tallinki Romantikaga koduse Riia poole teel. Kui sellel laeval on piletihind 100 eurot pluss 90 auto eest, siis neil eestimaalastel, kes viibivad kaugemal ja vajavad lennureisi, läheb koju saamine päris kulukaks – näiteks Tenerifelt ärasaamiseks räägiti eile 900-eurosest ühe otsa piletist, mille hind õnnestus hiljem langetada 600 euro peale.

Eesti filmindust on aga tabanud koroonakevade, mil keegi ei tea vastust küsimusele, mis saab Eesti filmidest.

Ametlikku informatsiooni koroonaviiruse leviku ja vajalike juhtnööride kohta leiate Postimehe koroonablogist ja terviseameti kodulehelt.

Eriolukorda puudutavad ametlikud teated leiad siit. Postimehest saad ka teada, kuidas koroonaviirust ära tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles