UV-kiirgusega koroonaepideemia vastu

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Yanggao ühistranspordifirma rakendab uusi tehnoloogilisi lahendusi viirusega võitlemisel
Yanggao ühistranspordifirma rakendab uusi tehnoloogilisi lahendusi viirusega võitlemisel Foto: Shutterstock

2018. aastal tegid Columbia ülikooli radioloogiauuringute keskuse teadlased avastuse, mis näitas, et teatud tüüpi UV-kiirgused võivad tappa õhu kaudu levivad viirused ilma inimkudesid kahjustamata. Shanghai ühistranspordifirma Yanggao võttis hiljuti desinfitseerimiseks kasutusele UV-lambid.

Columbia ülikooli teadlased on teatanud, et kaug-UVC-valgustussüsteeme saaks paigaldada suurtesse avalikesse ruumidesse, kus see pakuks kaitset hooajaliste gripiepideemiate ja isegi pandeemiate eest.

Hiina on seda tänaseks rakendanud. Shanghai firma Yanggao paigaldas desinfitseerivad UV-valguslambid linnabussidesse, vahendab France24.

Yanggao juht Qin Yin teatas, et pärast epideemia puhkemist hakkasid nad otsima pihustamisest efektiivsemaid desinfitseerimismeetodeid.

David Brenner, Columbia ülikooli uuringuga seotud radioloogiateadlase sõnul teab inimkond juba sajandeid, et UV-valgus on väga tõhus mikroobide, bakterite ja viiruste tapmisel. Seetõttu kasutatakse kiirgust haiglates kirurgiatööriistade steriliseerimiseks, vahendab The Time

Brenner ja tema uurimisrühm leidis lahenduse kaug-UVC- valgusest, mis ei kahjusta naharakke. Uuring on avaldatud Scientific Reports lehel. 

«Kaug-UVC-valgusel on väga napp mõjupiirkond, seetõttu ei suuda see läbistada inimese naha välimist, surnud kihti ega ka pisaravedeliku kihti silmas ning ei kujuta endast meie tervisele ohtu. Kuna viirused ja bakterid on inimkeha rakkudest palju väiksemad, küündib kaug-UVC ometi nende DNAni ja tapab nad,» kirjutavad teadlased kaks aastat tagasi avaldatud pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles