Karm kriisiplaan: vastsündinud tuleb nakatunud emadest eraldada (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 epideemia ajal muutub sünnitusabi osutamine.
Covid-19 epideemia ajal muutub sünnitusabi osutamine. Foto: Shutterstock

Covid-19 epideemia tõttu on ajutiselt muutunud sünnitusabi osutamine ning vastsündinu jälgimine esimestel elunädalatel. Uute reeglitega, kus muu hulgas ei soovitata nakatunud naisel last rinnaga toita ja temaga koos olla, saab tutvuda Eesti Naistearstide Seltsi kodulehel.

Eesti Naistearstide Selts, Eesti Ämmaemandate Ühing, Eesti Lastearstide Selts ja Eesti Perinatoloogia Selts leppisid 17. märtsil kokku soovitused normaalse raseduse jälgimiseks ja sünnitusabi osutamiseks ning nakatumisest ohustatud vastsündinu jälgimiseks esimestel elunädalatel Eestis Covid-19 epideemia ajal.

Soovitused tuginevad seni ilmunud teadusartiklitele ja Ühendkuningriigi naistearstide seltsi värskele juhendile. Tehtud otsused lähtuvad olemasolevast suhteliselt piiratud informatsioonist ning võivad muutuda info lisandumisel ja olukorra arengust tulenevalt. Sünnitusabi osutamise ja vastsündinu jälgimise uued soovitused Covid-19 epideemia ajal on sellised:

1. Sünnitoetajat ja teisi pereliikmeid koos sünnitajaga haiglasse ei lubata. Mida suurem on inimeste hulk, seda raskem on tagada nende kontrollitud liikumist ja vältida juhuslikke kontakte kõigi osapoolte jaoks.

2. Covid-19 haigele sünnitajale ei ole rutiinne keisrilõige näidustatud. Keisrilõike vajadus otsustatakse ema- ja lootepoolsetel näidustustel. Seni ei ole näidatud Covid-19 viiruse vertikaalset ülekannet emalt lapsele sünnituse eel ja ajal.

3. Covid-19 haige ema vastsündinu nabaväät klemmitakse kiiresti ja vastsündinu eraldatakse emast ning isoleeritakse 2 nädalaks.

4. Covid-19 kahtlusega ema vastsündinu eraldatakse kuni ema proovide vastuste selgumiseni.

5. Naiste- ja lastekliinikud tagavad vastsündinute jälgimise ja hoolduse, vastsündinuid ei kirjutata koju enne 48 elutundi.

6. Isolatsiooniperioodil rinnapiimaga toitmist ei soovitata. Kui Covid-19 kahtlusega ema test osutub negatiivseks, võib alustada vastsündinu rinnaga toitmist.

7. Emadele õpetatakse rinnapiima väljapumpamist ja antakse nõuanded laktatsiooni säilitamiseks, et edaspidi oleks võimalik üle minna rinna(piima)ga toitmisele.

8. Emad, kes keelduvad vastsündinu isoleerimisest ja/või ei loobu rinna(piima)ga toitmisest, dokumenteeritakse otsus vastavalt raviasutuse nõuetele. Kui ema ja vastsündinu seisund on hea, kirjutatakse pere koju, kuid mitte varem kui 48 tundi pärast sünnitust, et hinnata vastsündinu kohanemist ja tervist ning teha esmased rutiinsed skriiningud ja protseduurid.

9. Vastsündinu jälgimiseks kodus töötatakse välja juhised ning jälgimisleht.

Covid-19 epideemia on mõjutanud haiglate ja arstide tööd, sh sünnitusabi osutamisega seonduvaid regulatsioone. Mujal maailmas on samuti viidud sisse rangemad soovitused ning meelespea rasedatele.

Samas on näiteks Unicefi soovitus leebem, lubades haigussümptomitega emadel rinnaga toita, kuid enne peab pesema käsi, kandma näomaski ning puhastama regulaarselt kõiki pindu.

Maailma Terviseorganisatsiooni ekspertide teatel tuleb sümptomite ilmnemisel rasedaid eelisjärjekorras testida. Ka nende hinnangul tohivad Covid-19 diagnoosiga naised vastsündinut rinnaga toita, kui nad seda soovivad.

Ameerika Ühendriikides on sarnased soovitused, näiteks on San Francisco keelanud tulevase ema lähedastel sünnituse ajal palatis viibida, sh ka lapse isal või sünnituspartneril.

Washington D. C. keelas ajutiselt kõik haiglakülastused, väljaarvatud nende patsientide puhul, keda arstid enam aidata ei saa. Sarnased reeglid on paigas ka Californias, Floridas ja Massachusettsis, vahendab väljaanne Insider.

Kanadas eraldatakse vastsündinu emast vaid juhul, kui beebil või emal tuvastatakse haigussümptomid või beebi on enneaegne.

Suurbritannia haiglad soovitavad Covid-19 kahtluse korral püsida kodus ning kanda haiglasse kontrolli või sünnitusele tulles näomaski, piiratud on haigla külastamine. Partner on sünnituse juures lubatud, kui tal puuduvad sümptomid. Kui beebi ja emaga on kõik korras, on sünnijärgne kontakt beebiga ning rinnaga toitmine ema otsustada. Arstid nõustavad emasid kogu protsessi vältel ning tervisekontrollid toimuvad plaanipäraselt.

New York Timesi andmetel oli Hiina tervishoiusüsteem Covid-19 epideemia ajal nii rängalt üle koormatud, et paljud ämmaemandad ning õed olid sunnitud suunduma haiguskolletesse, et abistada meditsiinitöötajaid ajutistes haiglates ning keskustes.

Seetõttu olid mitmed sünnitushaiglad ja teenused ajutiselt töötajate puuduse tõttu piiratud. Naised olid sunnitud sünnitama haiglates, kus tegeleti spetsiaalselt Covid-19 nakatunud patsientidega. Samuti ei jätkunud kõigile vastsündinutele vaktsiine ning noortel emadel tuli arstiabi saamiseks reisida. Mitmed ettenähtud tervisekontrollid emadele ja beebidele lükkusid ajutiselt edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles