Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ETANOOLIST EI PIISA Kontrollimata desovahendid loovad petliku turvalisuse (1)

Copy
Foto: Terviseamet

Desinfitseerimisvahendite puudus ja suurenev nõudlus on toonud turule kontrollimata ja registreerimata desinfitseerimisvahendid, millel võivad puududa desinfitseerivad omadused, teatab terviseamet.

Kontrollimata ja registreerimata desinfitseerimisvahendid ei pruugi kaitsta kasutajat ning võivad soodustada viiruste ja bakterite levikut, sest loovad petliku turvalisuse, kirjutab terviseameti kemikaali ja tooteohutuse büroo peaspetsialist Annemari Linno.

Kontrollimata ja registreerimata desinfitseerimisvahendite puhul ei ole sageli teada nende täpne koostis. Samuti ei ole teada, kas nende toime vastab pakendil lubatule, sest lisaks alkoholile muudavad desinfitseerimisvahendi tõhusaks ka mitmed teised komponendid, mis aeglustavad toote aurustumist pinnalt või parandavad pinna märgumist. Sellega saavutatakse viiruse vastaseks toimeks vajalik üheminutiline kontaktaeg. Etanool üksi ei pruugi bakterit või viirust tappa, sest see aurustub liiga kiiresti. Etanooli kasutamine desinfitseerimisvahendina võib vähendada haigustekitaja aktiivsust, kuid selle tulemusel võib tekkida ka etanooli suhtes resistentne haigustekitaja.

Desinfitseerimisvahendite kontrollimisel kontrollitakse valmis segu, sest hävitatud viirusorganismide arv võib erineda segu ja üksiku toimeaine puhul kuni 100 korda.

Desinfitseerimisvahendid on biotsiidid ning vastavalt Eestis kehtivatele seadustele on registreerimata või ilma loata biotsiidide kasutamine ja turustamine keelatud ning karistatav. Registreeritud biotsiidi pakendil on toodud registreerimistunnistuse või loa number ning omaniku nimi.

Eelnimetatud linkidelt toodete otsimisel tasub teada, et nahal kasutatavad tooted kuuluvad tooteliiki 1 ning pindade ja õhu puhastamiseks mõeldud tooted kuuluvad tooteliiki 2.

Ettevõtjad, kes soovivad turustada biotsiide, peavad enne turustama hakkamist pöörduma registreeringu või loa taotlemiseks biotsiidi kasutajatoe poole bpr@terviseamet.ee

Märksõnad

Tagasi üles