Teadlased selgitavad, millal on koroonaviirus eluohtlik (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 võib olla eluohtlik.
Covid-19 võib olla eluohtlik. Foto: Shtterstock

Teadlased tuvastasid hiljutise uuringu käigus, millised olid koroonaviiruse tagajärjel surnud inimeste ühised omadused. Uuring korraldati Wuhani elanikkonna andmete põhjal ning avaldati USA väljaandes Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Hiina ja Ameerika Ühendriikide teadlaste koostöös valminud uuringus analüüsiti Covid-19 tagajärjel surnud inimeste terviseandmeid, et selgitada välja, millised on viiruse tagajärjel suremise peamised riskitegurid. Uuriti Hanani ja Wuhan Unioni haiglates viibinud patsientide andmeid vahemikus 9.–15. veebruar. 

Suurim surma risk oli üle 50-aastastel kroonilisi haigusi põdevatel meestel. Enim on ohus südamehaiguste, kõrge vererõhu ja diabeedi diagnoosiga mehed. Teadlased loodavad, et riskigruppide tuvastamine aitab tõsta teadlikkust ning ennetada nakatumist.

Surnud patsientide keskmine vanus oli 65,8 aastat ning 72,9 protsenti surnutest moodustasid mehed, kelle kõige levinumad sümptomid olid palavik, hingamisraskused ja kurnatus. Surmajuhtumite hulgas kõige levinumad kroonilised haigused olid diabeet, kõrgvererõhktõbi ja südamehaigused. Levinumad komplikatsioonid olid südamerütmihäired, šokk, hingamisraskused ja äge respiratoorse distressi sündroom. 

Samuti leiti, et tõsised hingamisraskused löövad välja alles nädal pärast haigestumist, kuid süvenevad seejärel väga kiiresti. Uuringu käigus leiti, et hingamisraskuste tekkimise ja surma vahe oli keskmiselt kuus päeva. Enamik patsiente suri mitme elundi ülesütlemise tagajärjel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles