Hongkongi teadlased: SARS-CoV-2 elab kaitsemaskil kuni nädala (14)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Kaitsemaski välispoolt ei tohi kätega katsuda. Pärast kandmist on oluline see põhjalikult puhastada või ära visata.
Kaitsemaski välispoolt ei tohi kätega katsuda. Pärast kandmist on oluline see põhjalikult puhastada või ära visata. Foto: Shutterstock

Patogeen, mis tekitab COVID-19 haigust, kaob salvrätikult ja paberilt kolme tunniga, kuid püsib nädala roostevabal terasel ja plastil. Plastiosakesi sisaldavad kaitsemaskide välispinnad. Viirusele ei ole paremat vastast kui kodukeemiavahendid ning käte pesemine seebi ja veega, kinnitavad teadlased. 

Kirurgilise maski välisel küljel elab viirus kuni nädala. Teadlaste tiim leidis, et levinud kodukeemiavahendid, nagu valgendi, on väga efektiivsed viiruse tapmiseks. «SARS-CoV-2 võib olla väga stabiilne sellele soodsas keskkonnas, kuid allub standardsetele desinfitseerimismeetoditele,» ütlesid laborijuht Leo Poon Lit-man ja viroloog Malik Peiris, kes katsetasid viiruse eluaega toatemperatuuril.

Puidult ja puuvillaselt pinnalt kaob viirus järgmiseks päevaks, paberil elab see kuni kolm tundi. Klaasil ja tšekiraamatu paberil kaob viirus neljandaks päevaks; roostevabal terasel ja plastil püsib viirus neli kuni seitse päeva. Pärast seitsmendat päeva oli kaitsemaski välisel poolel infektsioon tuvastatav. Teistelt pindadelt kadus viirus üsna kiirelt.

Kui maskiga on väljas käidud, ei tohi seda enam teist korda ette panna. See tuleb võimalikult efektiivselt kohe puhastada või ära visata.

Peiris ütleb, et kirurgilist maski kandes on väga oluline maski välispoolt mitte katsuda. «Nii puutuvad käed viirusega kokku, ja kui katsud hiljem oma silmade ümbrust, läheb viirus silmadesse.»

Teadlased rõhutavad seda, et uuringud ei peegelda igapäevase kontakti ja viiruse üleskorjamise tulemusi, kuna katsed olid tehtud laboritingimustes ja kaitsekinnastega. «Pesemata kätega ei tohi katsuda oma nägu. Toidukaubad võib jätta päevaks, enne nende käsitlemist, toidukottidesse.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles