Alates eilsest on apteekides müügil näomaskid (18)

PM Tervis
Copy
Maskid.
Maskid. Foto: Shutterstock

Apteekidesse saabus müüki 2,5 miljonit kaitsemaski. Tegemist on individuaalse hügieenilise kaitsevahendiga, mitte meditsiinilise kirurgimaskiga.

Maskid jõudsid Eestisse pühapäeval ja need tarnis Semetron OÜ, kes müüs need hulgimüügifirmadele Magnum AS ja Tamro Eesti OÜ. «Kuna tegemist ei ole meditsiinilise vahendiga, siis pole vajalik rakendada riiklikku müügipiirangut. Küll on hulgimüügifirmad andnud apteekidele soovituse ühe ostuga müüa mitte üle ühe karbi ehk 50 maski,» ütles eriolukorra tööde juht, riigihalduse ministe Jaak Aab.

Praeguse tarnega apteekidesse jõudnud maskid on mõeldud inimestele individuaalseks kasutuseks ja neil on kaitsev toime, mis on väiksem kui spetsiaalsetel meditsiinilistel maskidel.

«Kindlasti ei ole mõistlik hankida suuri varusid, sest maske tuleb juurde. Ma siiralt loodan ja usun meie inimeste mõistlikku suhtumisse ja käitumisse,» lisas minister Aab. «Apteekidesse tormijooksmine on üks võimalikke ohte, mida näen. Seetõttu soovitan kasutada e-apteeke ning tellida maskid postiautomaati.» 

Ükski mask ei anna täielikku garantiid viiruse vastu, seepärast pole neid ka mõtet suurtes kogustes kokku osta, rõhutas Aab. «Eelkõige tuleb kinni pidada 2+2 reeglist ja teistest eriolukorra piirangutest, ka apteegis ostes,» ütles Aab. «Meenutan, et maski tuleks kanda avalikes siseruumides. Palun vältida tunglemist poodides ja järjekordades, sest see suurendaks nakatumise ohtu.»

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles