Hiina valitsus sekkub koroonaviirusega seotud teadustöödesse (2)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
8. aprill 2020, Hiina Rahvavabariik. Hiina välisministeeriumi eestkõneleja Zhao Lijian.
8. aprill 2020, Hiina Rahvavabariik. Hiina välisministeeriumi eestkõneleja Zhao Lijian. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Mõned Hiina Rahvavabariigi teadlased on rahul valitsuse otsustega karmistada ülevaatust ja kontrollida teadustööde avaldamist, kuna arvatakse, et selliselt välistatakse kehva või ebaadekvaatse informatsiooni levimine; teised aga kardavad, et nii kontrollitakse lubamatult avastatud tähelepanekuid. 

Hiina valitsus hakkab rangelt kontrollima kõiki COVID-19 uuringute tulemusi, vahendab Nature. Kahe kuu jooksul on ilmnenud olukordi, milles vajavad teadlased luba SARS-CoV-2 viirusega seotud teadustööde tulemuste avaldamiseks ja kajastamiseks. Kaks Hiina ülikooli on avaldanud, et haiguse ja viiruse uuringud vajavad avaldamiseks nüüd ülikoolide akadeemilise komitee, teaduse- ja tehnoloogiaministeeriumi (MOST) ning haridusministeeriumi (MOE) nõusolekuid.
 
Paljud teadlased leiavad, et kontrolli karmistamine on tekkinud eelnevalt avaldatud mittekvaliteetsete uurimustööde tõttu, mida on kohe laialdaselt kajastatud ja meediasse ringlema lastud. Välisuurijad on mures, et selline reeglite karmistamise protsess võib saada takistuseks pandeemia kontrollimisele. Kardetakse ka, et Hiina valitsus sekkub niimoodi lubamatult teadustööde protsessidesse. 
 
Mõned akadeemikud on kindlad, et uus poliitika on osa Hiina valitsuse kavatsusest kontrollida informatsiooni viirusepuhangu alguse kohta. Samuti on selgunud, et paljud Hiina teadlased ei ole valitsuse otsustest teadlikud. Valitsus ei ole andnud kontrollimise kohta kommentaare väljaannetele ega postitanud teateid oma kodulehtedele. 
 
Singapuri viroloog Ashley St. John ütleb, et uurijatel ja institutsioonidel peaks olema õigus vabalt oma tähelepanekuid jagada, kuna see oleks kooskõlas eetiliste konventsioonidega.
«Ülevaatus, eksperthinnangud ja piirangud peaksid jääma ainult teadlastele.»
 
Eelmisel kuul teatas välisministeeriumi esindaja Zhao Lijian avalikult, et viirus võib pärineda Ameerika Ühendriikide sõjaväeüksustelt. Väide tekitas pahameelt, kuna andis selliselt märku, et valitsuse väljaütlemised ei ole ainult teadlaste hinnangutest juhitud. 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles