NIH: N95 respiraatoreid võib taaskasutamiseks töödelda (5)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Naine N95 respiraatoriga. Pilt on illustreeriv.
Naine N95 respiraatoriga. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

National Institutes of Health teadlased on avaldanud, et varem ühekordselt kasutusel olnud N95 respiraatoreid saab efektiivselt viirusest puhastada ja tutvustavad oma uurimistöös sobivaid meetodeid. Teadustöö ei ole hetkel saanud ekspertide kinnitusi. 

Uuring viidi läbi kontrollitud laboratoorsetes tingimustes ja see ei ole läbinud veel eksperthinnanguid, kuid võib abiks ja kasulikuks teabeks olla avalikule tervisesektorile, vahendab Technology.

Töötlemisvahendid ja protsess

Teadlased testisid N95 filtermaterjali, mis sisaldas SARS-Cov-2 viiruse osakesi. Töötlemiseks kasutati aurustatud kujul vesinikperoksiidi, 70-kraadist kuivkuumutamist, UV-valgust ja spreina 70-protsendilist etanooli. Kõik neli meetodit eemaldasid viiruse N95 maski materjalilt.
Pärast töötlemist katsetati respiraatori kaitseomadusi. Töötlemise protsessi korrati igale maskile kolm korda, järgides samu meetodeid.

Tulemused

Leiti, et etanool kahjustas maski vormi ja pärast kaht töötlemisprotsessi selle tihendit, seega ei soovita teadlased seda respiraatorite puhastamiseks. 
UV-kiirguse ja kuumtöötlemise läbinud respiraatorid näitasid kulumismärke ja vormi kadumist pärast kolme töötlust, seega saab neid selliste meetoditega kaks korda taaskasutada.
Vesinikperoksiidiga töödeldud maskid ei näidanud kulumismärke, seega võib neid potentsiaalselt töödelda kolm korda või rohkem.
 
Uurijad järeldasid, et vesinikperoksiidiga töötlemine on kõige efektiivsem meetod, viiruse osakesed kadusid juba pärast 10-minutilist töötlemist. UV-kiirguse ja kuumtöötlemise meetodid olid kasulikud 60-minutilise töötlemise juures. Teadlased rõhutavad, et pärast maskide töötlemist peab nende vorm jääma samaks.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles