Eksperimentaalset ravimit saavad COVID-19 patsiendid paranevad jõudsalt (2)

PM Tervis
Copy
COVID-19 patsient lähedastega suhtlemas.
COVID-19 patsient lähedastega suhtlemas. Foto: NICOLA MARFISI/AGF/SIPA/NICOLA MARFISI/AGF/SIPA/Scanpix

COVID-19 patsiendid, kes said eksperimentaalset ravimit remdesiviir, on kiiresti paranenud, teatas STAT News.

Ravimi kliinilises uuringus osalenud patsientidel on kõigil olnud tõsised hingamisteede sümptomid ja palavik, kuid nad suutsid haiglast lahkuda pärast vähem kui nädalat kestnud ravi, rääkis kliinilist uuringut juhtiv Chicago ülikooli nakkushaiguste spetsialist dr Kathleen Mullane.

«Parim uudis on see, et enamus meie patsientidest on juba välja lastud, mis on suurepärane. Suri ainult kaks patsienti,» lisas Mullane.

Gilead Sciences toodetud ravimit testiti Ebola vastu vähese eduga, kuid mitmed loomkatsed näitasid, et ravim võib koroonaviirusega seotud haigusi nagu COVID-19 nii ennetada kui ka ravida, sealhulgas ka SARS-i ja MERS-i, vahendab CNN.

Veebruaris teatas Maailma terviseorganisatsioon, et remdesiviiril näib olevat COVID-19 raviks potentsiaali.

«Enamik meie patsientidest on raskes seisus ja suurem osa neist lahkub kuue päeva pärast, nii et ravi kestus ei pea olema 10 päeva,» ütles remdesiviiri kliinilise uuringu juht Mullane.

Vaatamata edulugudele rõhutavad ravimifirma Gilead esindajad, et järelduste tegemiseks tuleb analüüsida kõiki andmeid. «Aruanded võivad küll olla julgustavad, kuid ei anna veel statistilist tuge, mis on vajalik remdesiviiri ohutuse ja efektiivsuse tagamiseks COVID-19 raviks,» selgitas Gilead.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles