Koroonaviiruse vaktsiin võib jõuda kasutusele juba sügisel (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsiini loomine.
Vaktsiini loomine. Foto: Shutterstock

Oxfordi Ülikooli teadlased töötavad välja SARS-CoV-2 vaktsiini, mis võib valmida juba sügiseks, vahendab Medical News Today. Eriolukorra tõttu võib vaktsiin valmida tavapärasest kiiremini ning saada heakskiidu.

Oxfordi Ülikooli Jenneri instituudi teadlane Sarah Gilbert ning tema meeskond teevad vaktsiini välja töötamisel edusamme. Teadlased kasutavad vaktsiini loomiseks inimestele ohutut šimpansitel levivat viirust (ChAdOx1), millele on lisatud koroonaviiruse S-valgu geen, mille toimel peaks tekkima immuunsus SARS-CoV-2 vastu. 

Gilbert usub, et vaktsiin on sügisel kõigile kättesaadav ning tänu sellele on võimalik ennetada järgmist suuremat koroonaviiruse puhangut. «See on võimalik, kui kõik läheb täiuslikult,» ütles Gilbert intervjuus väljaandele The Times. Inimkatsed peaksid algama kahe nädala jooksul.

Selleks, et vaktsiini kliiniliste katsete tarbeks tootma hakata, on tarvis nii eetilist  kui regulatoorset heakskiitu. Seejärel algab kliinilise katse esimene faas, milles osaleb 500 inimest. Esimeses faasis osalevad 18-55-aastased terved inimesed, teises faasis 55-70-aastased, kes kuuluvad viiruse riskirühma. Seejärel on võimalik analüüsida seda, kuidas mõjutab vaksiin iniimeste immuunsüsteemi.

Mõned eksperdid on Gilberti meeskonna töö suhtes skeptilisemad, sest isegi kui vaktsiin on sügiseks valmis, ei pruugi massiline tootmine selleks ajaks riikidele jõukohane olla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles