Kas suitsetajaid ohustab viirus vähem kui teisi? (5)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
10. aprill 2020, Wuhan. Hiina mees koroonaviiruse kiuste suitsetamas.
10. aprill 2020, Wuhan. Hiina mees koroonaviiruse kiuste suitsetamas. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Meedia pani kihama eaka kunstniku David Hockney väide ja 1. aprillil avaldatud uurimistöö sellest, nagu annaks suitsetamine inimesele Covid-19 vastu kaitse, kuna väga väikene protsent haigla- ja intensiivravi vajavatest inimestest on märgitud suitsetajatena. 

Doktor Konstantinos Farsalinos Onassise kardioloogiakeskusest ja Anastasia Barbouni Atheena meditsiinikoolist tuginesid oma uurimistöös Covid-19 haigusega seotud varasematele uuringutele, millest 432 tööst vaid 13 viitasid suitsetamisega seotud andmetele. Andmetest selgus, et kõigest 6,5 protsenti hospitaliseeritutest on suitsetajad.
 
Nende analüüs julgeb selle põhjal väita, nagu suitsetajad ei oleks Covid-19 riskirühm. Töös tuginetakse väga vastakate andmetega teadustöödele ja tehakse mitme eri uuringu põhjal järeldus, nagu kaitseks ACE-2 retseptorite vastuvõtlikkuse suurenemine immuunsussüsteemi Covid-19 haiguse vastu.
 
Aprillinaljana kõlav ebapiisavate andmete põhjal ja lõtvade järeldustega tehtud uurimistöö võib mõjuda ohtlikult olukorras, mil suur hulk inimesi seda tõe pähe võtab. Oluline vastuväide on see, et Covid-19 haiguspatsientide andmed ei kajasta mitmes tehtud teadustöös suitsetamise faktorit. Teine oluline fakt on see, et suitsetamine kahjustab immuunsussüsteemi ja suurendab vastuvõtlikkust infektsioonidele, nõrgestab kopse ja selle tõttu võib haiguse kulgemine olla suitsetajatele 14 korda tõsisem.
 
Constantine Vardavas Harvardi ülikoolist ja Katerina Nikitara uuring analüüsis viit tööd, milles oli raporteeritud suitsetamise tegur haiguse tulemuste mõõtmisel. Suurim uuring, mis hindas haiguse kulgemise tõsidust, avaldas, et endiste ja kunagiste suitsetajate osakaal intensiivravi vajavate patsientide ja surnute hulgas oli suurem. Sellest järeldus, et suitsetajad olid 1,4 korda rohkem tõsiste haigusesümptomitega ja 2,4 protsenti suurema tõenäosusega vajavad nad intensiivravi. 
 
Siiski vajatakse põhjalike järelduste tegemiseks rohkem teaduslikke andmeid, kuid kindlasti ei saa väita, nagu annaks suitsetamine inimesele koroonaviiruse vastu immuunsuse. Kopse kahjustab kõik, mis on sisse hingates mürgine ja SARS-CoV-2 ründab just hingamisteid, mis on kahjustumise korral nõrgemad tõsise haigusega võitlemiseks.

«Suitsetajad on 14 korda suurema tõenäosusega olukordades, milles COVID-19 progresseerub tõsisemateks, rasketeks ja fataalseteks, kopsupõletiku kaudu surmaga lõppevateks juhtumiteks. Tekib ägeda respiratoorse düstressi sündroom,» kinnitab kopsuarst dr Alan Altraja.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles