Must tulevikustsenaarium: CO2 emissioonide hulk õhus muudab meid kordades rumalamaks (2)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Kui süsihappegaasi hulga suurenemine jätkub, on Itaalias loodud saaste eest kaitsev respiraator tulevikus vajalik igapäevaseks kandmiseks. Pilt on illustreeriv.
Kui süsihappegaasi hulga suurenemine jätkub, on Itaalias loodud saaste eest kaitsev respiraator tulevikus vajalik igapäevaseks kandmiseks. Pilt on illustreeriv. Foto: Francesco Bozzo / IPA/IPA/SIPA/Francesco Bozzo / IPA/IPA/SIPA

Teadlastele on selge, et süsinikhappegaasi taseme tõus sissehingatavas õhus taandab inimese kognitsiooni ja ajufunktsioone. Sel 22. aprillil on tulemas 50. Maa päev, mis suunab tähelepanu pakilisematele keskkonnaprobleemidele. 

Teaduslikud järeldused

Colorado Boulderi ülikooli teadlane, Kristophen Karnauskas on analüüsinud, kuidas mõjutab CO2 taseme tõus õhus inimese kognitiivseid funktsioone, vahendab Nature.
 
Kui kasvuhoonegaaside jätkuv tõus maailmas ei taandu, on 2100. aastaks 410 osakesest tõusnud 930 osakeseni miljoni kohta. Siseruumides võib see tase tõusta 1400 osakeseni, järeldas Karnauskase meeskond pärast põhjalikke uuringuid.
 
Teised seotud uuringud lisavad, et sellisel tasemel on inimese otsustusvõimekus langemas 25 protsenti, keerulisem strateegiline mõtlemine oleks inimkonnal 50 protsenti madalam kui täna.

Maa päeva sõnumid

CO2 emmissioonide vähendamine kogu planeedi ulatuses on parim lahendus Maa päästmiseks ja ära hoimaks tulevik, milles oleme 50 protsenti madalama võimekusega.
 
Kuigi maailm keskendub hetkel COVID-19 haigusega seotud uuringutele, on endiselt olulisimaks teemaks süsihappegaasi emissioonid ja Euroopa liidu 2050. aastaks plaanitav kliimaneutraalsus programm, kuna kõik kliimaga seonduv on otseses seoses ka võimalike tulevaste pandeemiatega.
 
Nature teadusajakiri kutsub üles avaldama meelt ja tuletama suurettevõtetele meelde vajadust kollektiivseks tegutsemiseks keskkonnaprobleemidega tegelemisel.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles