Roheline teadus: materjaliteadlased arendasid kaitsemaskidele uue biomaterjali

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Austraalia teadlased arendasid tselluloosist nanofiibri, mida saab kasutada kaitsemaskides filterosana.
Austraalia teadlased arendasid tselluloosist nanofiibri, mida saab kasutada kaitsemaskides filterosana. Foto: Queensland University of Technology

Kaitsemaskide vajadus ja teised COVID-19 haiguse poolt põhjustatud probleemid on pannud teadlasi kohandama oma uuringuid pandeemia olukorras tekkinud murede lahendamiseks. Uue biomaterjali loonud Austraalia teadlased otsivad kaitsemaskide valmistamiseks koostööpartnereid, vahendab Technology.

Dr Tom Rainey ja dr Thuy Chu Van Queenslandi tehnoloogiaülikoolist on arendanud uue, rohelist eluviisi toetava, kaitsemaskide materjali. «Oleme arendanud ja testinud õhku hästi läbilaskva nanotselluloosist materjali, mis suudab filtreerida 100 nanomeetriseid ja väiksemaid viiruseosakesi,» ütleb dr Rainey.
 
«Oleme materjali väga põhjalikult testinud, ja leidnud, et see on isegi tõhusam viiruseosakeste tõrjuja, kui kõrgekvaliteedilised saadavalolevad maskid, millega oleme enda materjali võrrelnud.»
 
Võime vabalt hingata saada on kaitsemaski juures oluline tegur. «Mida parem on hingata, seda mugavam on mask ja vähem tõenäolisem, et kandjal tekib uimasustunne. See on väga oluline faktor neile, kes peavad maske pikki perioode kandma ja näiteks hingamisraskustega inimestele.»
 
«Meie testid on näidanud, et uus materjal võimaldab inimesel paremini hingata, kui teised turul saadaolevad, isegi kirurgilised maskid. Materjalil on nii õhu läbilaskevõime kui ka suutlikkus filtreerida väikseimadki osakesed.»
 
Dr Rainey lisab, et materjali võiks kasutada maskide valmistamisel ühekordselt kasutatava filterosana. «Seda materjali on võrdlemisi soodne toota ja sobib ühekordseks kasutamiseks.»
 
«Tselluloosist nanofiiber on tehtud põllumajanduses kasvatatavate taimede jääkproduktidest, nagu suhkrurootolm ja muud, ning on seetõttu biolagunev. Materjal on loodud võrdlemisi lihtsate vahenditega ja nii saame kiiresti suurtes kogustes toota.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles