Ravimiamet lubab Covid-19 läbipõdenute plasmat ravieesmärgil kasutada (3)

PM Tervis
Copy
Kihistunud verekomponendid: ülal plasma, keskel valgelibled ja vereliistakud, all punalibled.
Kihistunud verekomponendid: ülal plasma, keskel valgelibled ja vereliistakud, all punalibled. Foto: Joakim Klementi/Postimees

Ravimiamet andis loa kliinilise uuringu läbiviimiseks, milles kasutatakse Covid-19 infektsioonist paranenud inimeste plasmat Covid-19 raske infektsiooni ravis. Uuring toimub Tartu Ülikooli kliinikumis ja Põhja-Eesti regionaalhaiglas. Uuringuks on vaja ka inimuuringute eetika komitee kooskõlastust.

Uuringu käigus kogutakse haigusest tervenenud vabatahtlikelt doonoritelt vereplasmat ning analüüsitakse selle koostist laboratoorselt. Antikehade olemasolul manustatakse seda Covid-19 infektsiooniga patsientidele ning hinnatakse mõju kliinilistele, viroloogilistele ja immunoloogilistele näitajatele.

Uurijate hüpotees on, et doonorite plasmas viirusega võitlemiseks tekkinud antikehad aitavad kahjutuks teha ka haigete organismis olevaid viirusosakesi. Sarnast meetodit on infektsioonhaiguste ravis kasutatud mitme suurema viiruspuhangu ajal, ent tõendid doonoriplasma ülekande tõhususe ja ohutuse kohta Covid-19 ravis on täna veel puudulikud. Et eristada plasmaravi toimet haiguse loomulikust kulust, on uuringus juhuslikustatud võrdlusrühm, st juhuvaliku alusel saavad pooled osalejad tavapärast ravi ning pooltel lisatakse sellele paranenud doonori plasma ülekanne.

Covid-19 paranenud inimeste plasma kasutamist on praeguse pandeemia käigus juba kirjeldatud ning ka teistes riikides on käigus või kavandamisel mitu kliinilist uuringut, mis üheskoos aitavad selgitada paranenu plasma kasu ja võimalikke kõrvaltoimeid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles