E-sigaretid seavad ohtu südame tervise

PM Tervis
Copy
E-sigaretid on südame-veresoonkonnale ohtlikud.
E-sigaretid on südame-veresoonkonnale ohtlikud. Foto: Shutterstock

Teadusuuringust on selgunud, et tavaliste sigarettide vahetamine e-sigareti vastu ei pruugi suitsetamise kahjulikku mõju piisavalt vähendada. Samuti leiti, et e-sigaretid võivad ajapikku põhjustada südame-veresoonkonna kahjustusi, vahendab Medical Daily.

E-sigarettide eeliseks on väiksem kopse kahjustavate kemikaalide hulk ning neid kasutatakse sageli suitsetamisest loobumise abistamiseks. Uuest uuringust on aga selgunud, et e-sigaretid on südame-veresoonkonnale ohtlikud. 

Uuringus vaadeldi 400 terve 21-45-aastase inimese tervislikku seisundit ning tulemused avaldati Ameerika Südame Assotsiatsiooni lehel. Kolme kuu vältel e-sigarette kasutanud osalejate kopsukoed olid jäigemad ning Bostoni Meditsiiniülikooli bioloogi Jessica Fettermani sõnul võib see põhjustada väiksemate veresoonte kahjustusi ning koormata südant. Samuti leiti, et e-sigarette suitsetanud osalejate veresoonte seintel leidus vähem lämmastikoksiidi, mis on oluline trombide ennetamisel ning aitab reguleerida veresoonte ahenemist või laienemist. 

Teadlaste sõnul taastub organism suitsetamisest loobumise järel võrdlemisi kiiresti, veresoonte jäikus väheneb juba nelja nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles