Kuidas ujuda nii, et rasv põleks ja kaal langeks?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Kui otsite kogu kehale mõeldud kardiotreeningut, mis oleks teie liigeste vastu hell, siis on just ujumine õige valik. Teatud asju silmas pidades võib veetreening olla väga tõhus kaloripõletaja.

Kindlasi tasub meeles pidada seda, et sarnaselt igale teisele treeningule, sõltub ka ujumisega põletatud kalorite arv treeningu intensiivsusest.

Kui palju tuleb kehakaalu kaotamiseks ujuda?

Ujudes 45 meetrit minutis kulutatakse tunnis keskmiselt 600 kilokalorit. Tippsportlased, kes ujuvad näiteks 68 meetrit minutis, kulutavad tunni jooksul juba mõnevõrra rohkem kaloreid - ligi 750.

Kui palju sa ujumisega kokkuvõttes kehakaalu kaotad, sõltub muidugi lisaks veel treeningute arvust ja toitumisharjumustest. Tasub teada, et poole kilo keharasva kaotamiseks on tarvis hoida oma organism nädalas umbes 3500 kilokalorit defitsiidis.

Üks on aga kindel - igasugune liikumine on parem kui mitteliikumine. See tähendab, et isegi 20-30 minutit rahulikku ujumist on parem kui lihtsalt paigal istumine.

Kas ujumine põletab kõhurasva?

Mingis mõttes jah. Ujumine ei põleta kõhurasva küll kuidagi eelisjärjekorras, aga kui te tegelete ujumisega järjepidevalt, siis väheneb rasvkude üle kogu keha, sealhulgas kõhul.

3 nõuannet neile, kes soovivad ujumise abil paremasse füüsilisse vormi saada:

1. Ujuge järjepidevalt

Nagu iga treeningu puhul, on kaalu kaotamise võtmeks järjepidevus. Treenerid julgustavad sportlasi, kes tahavad tugevamaks ja kiiremaks saada, ujuda pigem vähem, aga sagedamini.

Nimelt on ujumisest rohkem kasu, kui tehnika on õige. Liiga pika treeningu lõpuks võite aga olla nii väsinud, et tehnika saab kannatada.

2. Ujuge kauem

Kui suudate juba terve treeningu vältel ühtlaselt õiget tehnikat hoida, siis vaadake, kas saate igal nädalal teha ühe ujumistreeningu pisut pikema kui teised.

See mitte ainult ei võimalda teil rohkem kaloreid põletada, vaid parandab ka teie vastupidavust nii, et saate järk-järgult treeningute intensiivsust tõsta ja basseinis veedetavat aega pikendada.

3. Ujuge suurema intensiivsusega

Kui soovite vähema ajaga rohkem kaloreid põletada, kasutage intervalltreeningu meetodit.

Selle asemel, et ujuda kogu aeg 65 või 70 protsenti maksimaalsest pulsisagedusest, jagage treening tsükliteks. Erinevaid võimalusi selleks on palju. Üks näide: uju 4 otsa 70 protsendilise pulsisagedusega, seejärel 4 otsa 80 protsendilise pulsisagedusega ja lõpuks 4 otsa 90 protsendilise pulsisagendusega, puhates iga nelja otsa järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles