Teadlased hoiatavad: juba väike kõrvalekalle unegraafikust võib olla tervisele ohtlik

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võib südamehaiguste riski suurendada juba see, kui kaldutakse oma tavapärasest magamaminekuajast vaid mõne minuti võrra kõrvale.

Teadlaste sõnul on ääretult oluline, et inimesed peaksid kinni oma unegraafikust, minnes magama ja ärgates iga päev samal ajal.

Teadlased uurisid, milline on seos uneharjumuste ja puhkeoleku pulsisageduse (mängib rolli südamehaiguste väljakujunemisel) vahel. Nad kogusid andmeid Fitbiti seadmetest, mida 557 tudengit nelja aasta jooksul kandis. Kokku mõõdeti magamamineku, une- ja puhkeaja pulssi 255 736 seansil.

Normaalseks magamaminekuks loeti ühe tunni pikkust intervalli, mille jooksul iga inimene tavaliselt magama jäi, näiteks kella 21–22 või 22–23 vahel.

Uuringus leiti, et neil, kes läksid magama isegi üks minut väljaspool oma tavapärast magamamineku akent, oli selle õhtu ja ka järgmise päeva puhkeoleku pulsisagedus suurenenud. Siin ei lugenud asjaolu, et kokkuvõttes magas inimene ikka harjumuspärase arvu tunde, kirjutab Metro.

Tervist ei mõjuta mitte ainult hilisem magamaminek – isegi tavapärasest varasemal magamaminekul oli negatiivne kardiovaskulaarne mõju. Ehkki see juhtus ainult siis, kui mindi magama tavapärasest rohkem kui pool tundi varem.

«Ravimid, elustiilifaktorid ja ööpäevased rütmid – meie sisemine bioloogiline kell – kõik need mängivad rolli tervislikes uneharjumustes, kuid oluline on arvestada ka järjepidevusega,» ütles uuringujuht doktor Nitesh Chawla Notre Dame ülikoolist, kes soovitab ka nädalavahetusel minna samal ajal magama kui tööpäevadel. «Tervisliku magamamineku korra kehtestamine on ilmselgelt esimene samm, kuid selle juurde jäämine on samuti väga oluline,» lisas ta.

Tulemustest lähtudes jõudsid uuringu autorid järeldusele, et harjumuspärasest magamaminekuajast täpselt kinnipidamine on südamele kõige parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles