«Diagnoosi saamisel tundsin kergendust, sest lõpuks oli kehva enesetunde põhjus selge ja mu tervis sai minna vaid paremaks,» räägib tsöliaakiat põdev Katre. Mida varajasem on diagnoosimine ja rangem dieet, seda kiiremini enesetunne paraneb. Millised nähud viitavad raskele haigusele, kuidas seda diagnoosida ja haigusega leppida?
Tsöliaakia ei ole allergia ega toidutalumatus, vaid tõsine peensoole limaskesta haigus, mille puhul keha immuunsüsteem ründab gluteeni söömisel iseenda kudesid. See põhjustab soolestikuseina kahjustusi, mis tähendab, et keha ei suuda toidus leiduvaid toitaineid korralikult imendada. «Tsöliaakia korral, kui peensool on kahjustunud, kujuneb aja jooksul inimese organismis toitainete vaegus, vitamiinide ja mineraalainete puudus. Tüüpilisemad nähud on krooniline kõhulahtisus, -valud ja -puhitus ning toitainete kaost tingitud kõhnumine. Sageli kaasneb haiglane enesetunne ja isupuudus,» selgitab SYNLABi laboriarst dr Meeli Glükmann. Ta lisab, et haiguse arenedes võivad seedetraktivaevustele lisanduda ka teised sümptomid, nagu kehvveresus, neuroloogilised häired, luude hõrenemine, sagenevad lihaskrambid ja vere hüübimishäired.
Osa inimestel esinevad sooleprobleemid, kui nad söövad gluteeni sisaldavate koostisosadega toitu isegi, kui neil ei ole tsöliaakiat. Seda kutsutakse mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuseks. Selle sümptomid võivad olla sarnased tsöliaakiale, kuid sellisel juhul ei ilmne inimestel peensoolelimaskesta kahjustusi. «Mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus on meditsiinilisel maastikul hetkel veel «hall ala» ning on täpselt teadmata, mis seda põhjustab, ning ainus viis on seda «diagnoosida» gluteeni välistamise teel. Seda ei tohi aga kindlasti teha enne, kui on välistatud tsöliaakia,» räägib Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige Katre Trofimov ja lisab, et tundlikkuse korral on inimeste suutlikkus gluteeni taluda erinev ning inimesed ei pruugi pidada niivõrd ranget dieeti, mis on vajalik tsöliaakiale.