Teadlased: D-vitamiin koroonaviirust ei enneta, kuid on organismile sellegipoolest vajalik

PM Tervis
Copy
D-vitamiin viiruse eest ei kaitse.
D-vitamiin viiruse eest ei kaitse. Foto: Shutterstock

Teadlased hoiatavad, et D-vitamiin koroonaviiruse eest ei kaitse ning toidulisandi liigses koguses tarbimine võib põhjustada terviseprobleeme, vahendab Medical Daily.

Arstid selgitavad, et suures koguses D-vitamiini võtmine ei aita ennetada koroonaviirusesse nakatumist. Samuti tuleb meeles pidada, et päevase koguse ületamine võib põhjustada terviseprobleeme. 

Varem seostati D-vitamiini puudust suurema Covid-19 riskiga, sest nakatunutel tuvastati sageli D-vitamiini puudus, kuid teadlaste hinnangul on selle põhjus asjaolu, et kõige enam nakatunuid on piirkondades, kus on ühtlasi ka suur hulk inimesi, kellel on krooniline D-vitamiini puudus.

Uuringutest on selgunud, et D-vitamiin võib aidata ennetada immuunsüsteemi ülereageerimist, mida seostatakse Covid-19 korral tsütokiinide tormi ja sellest tulenevate raskemate sümptomitega. Tsütokiinide tormi käigus reageerib immuunsüsteem niivõrd intensiivselt, et kahjustada võivad saada ka organismi enda koed ja organid. On võimalik, et D-vitamiin aitab immuunsüsteemil normaalselt toimida, kuid selleks ei pea tarbima toidulisandit liigses koguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles