Koroonaviirusega seotud eriolukord on mitmes riigis lõppenud, kuid inimesed on jätkuvalt ettevaatlikud ning järgivad ohutusnõudeid ja soovitusi. Teadlased selgitavad, kas väljas söömine on praegusel ajal ohutu ja mida peaks rahvarohkes kohas einestades silmas pidama, vahendab New York Times.
Teadlased selgitavad, kas väljas söömine on praegu ohutu
Mitmed kohvikud ja restoranid on klientidele taas uksed avanud, kuid eksperdid soovitavad inimestel jätkuvalt järgida hügieeninõudeid ning hoida distantsi. Teadlaste hinnangul on inimeste käitumine viiruse teise laine ennetamisel üks kõige olulisem tegur.
Kindlasti võiksid väljas söömist esialgu vältida riskirühma kuuluvad inimesed ehk vanemas eas või kroonilisi haigusi põdevad inimesed ja need, kellel on olnud võimalik kokkupuude nakatunutega. Kõik haigussümptomitega inimesed peaksid samuti püsima kodudes.
Eelistada võiks söögikohti, kus on võimalik istuda õues, sest siseruumides on viiruste leviku risk suurem. Samuti tuleb jälgida, et söögikohas ei oleks liiga palju inimesi, lauad ei oleks liiga lähestikku ning saadaval oleks desovahend kätele.
Eksperdid soovitavad mitte viibida kohvikutes ja restoranides kaua, enne söömist pesta kindlasti käsi ning vältida ühiskasutatavate pindade ja esemete liigset puudutamist. Võimalusel võib toidu tellida kaasa ning suunduda sööma näiteks parki, loodusesse või koju.